U jednoj noci palo kiše za 2 mjeseca!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mario Grabar, voditelj Meteorološke stanica pulske Zracne luke, veli da je na podrucju sjeverozapadne Istre tijekom jedne noci zabilježena kolicina padalina koliko iznosi prosjek u citavom mjesecu ili dva.

- U nedjelju u sedam ujutro meteorološka stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda na podrucju sjeverozapadne Istre je zabilježila 150 litara padalina po cetvornom metru u 24 sata. Vecina toga je pala tijekom noci, a na nekim podrucjima je palo i više od 200 litara. Istovremeno je na podrucju Pule zabilježeno od 20 do 30 litara, naveo je Grabar te iznio da su se stvorili uvjeti za takvu vremensku nepriliku.

- Rijec je o cikloni niskog tlaka koju zovemo i Genovska ciklona jer je formirala nad istoimenim zaljevom. Vjetar ju je doveo i premještao preko sjeverozapadne Istre, a sinopticka situacija omogucila da je se razviju oblaci koji ce na tom podrucju ispusti tako veliku kolicina oborina.

Tome je najviše pogodovala ta slabo pokretna ciklona kojoj je inace specificna što ispusti velike kolicine kiše, pojasnio je Grabar. Kaže da je takva vremena nepogoda neobicna pojava, ali ne toliko da je ne bi ocekivali.

- To je ciklona koja kod nas zna doci i proci i njezina je karakteristika da se vrlo sporo premješta. Ona se ponovi svakih par godina na podrucju centralne i sjeverne Istre u rujnu i listopadu, a ove godine se pojavila na sjeverozapadu. U proteklih dva desetljeca imali smo nekoliko takvih slucaja.

Pamtimo poplave duž rijeke Raše te na Pazinštini i Buzeštini. U ovo doba se rjede dešava u Puli gdje obilne padaline bilježimo u studenome i prosincu, veli naš sugovornik kojeg smo upitali je li se tako velika oborina mogla previdjeti.

On kaže da su svi njihovi modeli previdanja ukazivali da dolazi slabo pokretna ciklona koja ce donijeti velike kolicine oborina, ali ne onoliko koliko je palo na podrucju sjeverozapadne Istre.

Za ponedjeljak i citav tjedan Grabar veli da više ne prijeti takva opasnost, a naznake novih oborina vidi tek za vikend koji slijedi. Zakljucio je da je mala mogucnost da se ubrzo ponovi takva kolicina padalina koja je bila ovog vikenda.


Podijeli: Facebook Twiter