U javnim ustanovama bit će domaće namirnice

(Arhiva)
(Arhiva)

I Hrvatska će, čini se, posegnuti za modelom kratkog lanca opskrbe kad je u pitanju nabava hrane za javne ustanove, poput bolnica, škola, vrtića, policije ili vojske, koji u konačnici znači svježiju hranu, ali što je još važnije – rezultat bi mogao biti više domaćih prehrambenih namirnica u tim ustanovama. Akcijske planove kojima promoviraju nabavu svježe hrane za javne ustanove koja samim time ima i više hranjivih vrijednosti, provodi čak 18 članica Europske unije, a taj trend posebice je ojačao posljednjih godina otkad su uvedene sankcije Rusiji, na što je ta država odgovorila istom mjerom i time se stvorio višak hrane kod europskih proizvođača koji je dotad odlazio u izvoz.

Tako primjerice politiku nabave hrane u roku od 48 sati od polja do stola uspješno provode i Italija i Austrija. 

U Hrvatskoj bi se uvjeti za to mogli stvoriti primjenom novog zakona o javnoj nabavi, na koji je klub zastupnika HDZ-a uložio amandman, a Vlada ga prihvatila na jučerašnjoj sjednici. Iako se u tom amandmanu ne spominje nikakav konkretni rok, niti hrana proizvedena u Hrvatskoj iz njegovog je teksta potpuno jasno da se njime pokušava postići veći udio domaće hrane barem u javnim ustanovama, odnosno one hrane čiju nabavu plaća država. Tako se amandmanom određuju dodatni kriteriji za ekonomski najpovoljniju ponudu kada država ili lokalna vlast nabavlja hranu. Naručitelj, odnosno državna ustanova bi u obzir trebala uzeti »kriterije kojima se vrednuju proizvodi koji su proizvedeni u sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda«, a to znači da se mora voditi računa o tome da proizvodi budu sezonski, ekološki, integrirani... Navodi se da hrana treba biti u skladu sa standardima kvalitete za hranu koji su utvrđeni u nacionalnim propisima o poljoprivredi, ali i da njezin transport i pakiranje trebaju biti što manje opterećenje za okoliš. U obrazloženju se navodi da kriterij treba biti kraći prijevoz, manji troškovi transporta i distribucije, kao i manji negativan učinak transporta na okoliš. 

– Predloženim amandmanom daje se mogućnost da naručitelji pri odabiru najpovoljnije ponude uzmu u obzir kriterije povezane s predmetom nabave poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane koji omogućuju jače povezivanje poljoprivredno-prehrambeno proizvodnog i javnog sektora uz istovremeno osiguravanje svježine proizvoda – rečenica je iz obrazloženja amandmana koja jasno sugerira da je cilj veće oslanjanje javne nabave hrane na domaću poljoprivrednu proizvodnju. (Jagoda Marić)       


Podijeli: Facebook Twiter