U Japanu više od 25.000 mrtvih ili nestalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistocni dio Japana poginulo je ili nestalo više od 25.000 osoba, prema novim informacijama objavljenim u srijedu.

Policija je potvrdila informaciju o 9.487 smrtno stradalih, te o 15.617 nestalih, što je ukupno 25.104 mrtva i nestala. Ozlijedeno je ukupno 2.755 osoba. U potresu magnitude 9 stupnjeva, nakon kojega je uslijedio tsunami, katastrofa je koja je odnijela najviše žrtava u Japanu od potresa 1923. u kojemu su poginule 142.000 ljudi. Stotine tisuca stanovnika evakuirane su iz opustošenih dijelova zemlje i smještene u prihvatne centre.

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u srijedu kako ima pozitivnih pomaka u razorenoj japanskoj nuklearki, ali da je ukupna situacija i dalje ozbiljna. Dužnosnik IAEA-e Graham Andrew je dodao da su japanske vlasti javile agenciji da je razina radijacije oko nuklearke opada.

Prema austrijskom Središnjem institutu za meteorologiju i geodinamiku, ispuštanje dva tipa radioaktivnih cestica u prvih nekoliko dana od katastrofe doseglo je 20 do 50 posto radijacije koja je zabilježena u prvih deset dana nakon tragedije u Cernobilu. Slican francuski institut u utorak je procijenio da je radijacija iz nuklearke Fukushima dosegla 10 posto radijacije iz Cernobila, najvece svjetske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1989.

Ti proracuni mogli bi izazvati dodatnu bojazan u Japanu i šire zbog zagadenja prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i povrce oko japanske nuklearke.


Podijeli: Facebook Twiter