U Japanu otkrivena povišena radijacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Tokiju su otkrivena podrucja s neznatno povišenim stupnjem radijacije, a u Yokohami je otkriveno postojanje radioaktivnoga stroncija, sedam mjeseci nakon nesrece u nuklearnoj tvornici u Fukushimi, što je potaknulo zabrinutost stanovnika udaljenijih i gusto naseljenih dijelova Japana.

Nuklearna elektrana Daiichi, u ožujku oštecena u potresu i tsunamiju, ispustila je u atmosferu odredenu kolicinu radijacije koju su "raznijeli" vjetrovi, kiša i snijeg u podrucju istocnoga dijela Japana.

U najnaseljenijoj tokijskoj stambenoj cetvrti Setagaya, od tvornice Daiichi udaljenoj 150 km, radioaktivna su podrucja otkrivena na plocnicima u blizini škola. Izmjerena je radijacija od 2,7 mikrosiverta na sat, što je više nego u nekim dijelovima oko same elektrane.

Upravitelj Setagaye Nobuto Hosaka izjavio je da ispiranje plocnika vodenim mlazom nije pomoglo u smanjenju razine radijacije, no dodao je kako je stanovništvo obaviješteno da hodanje takvim plocnicima nije opasno.

U gradu Funabashiju, nedaleko od Tokija skupina stanovnika je u jednome parku izmjerila radijaciju od 5,8 mikrosiverta po satu. Japanske vlasti su pocetkom tjedna objavile da razina radijacije izmjerena u radijusu od 20 km oko elektrane Daiichi iznosi izmedu 0,5 i 64,8 mikrosiverta po satu. Odande je prije nekoliko mjeseci evakuirano oko 80.000 stanovnika.

Mediji su izvijestili da je u Yokohami, na krovu jedne zgrade otkriveno postojanje radioaktivnog stroncija-90, koji može prouzrociti leukemiju i neke oblike karcinoma. Stroncij je otkriven i u radijusu od 80 km oko Daiichija, no ovo je prvi put da je pronaden tako daleko od nuklearne elektrane. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter