U Japanu neizvjesno, Amerikanci odlaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potres i tsunami koji su pogodili sjeveroistok Japana 11. ožujka usmrtili su 5.178 osoba a 8.606 smatra se nestalima, prema najnovijim privremenim službenim podacima japanske policije od cetvrtka. Broj ozlijedenih iznosi 2.285, prema tim podacima. Više od 88.000 kuca i zgrada potpuno je ili djelomicno srušeno. Podaci objavljeni šestog dana nakon najjaceg potresa ikada zabilježenog u Japanu i tsunamija mogli bi biti još puno gori.

U srijedu je gradonacelnik Ishinomakija, grada u pokrajini Miyagi, kazao kako strahuje od nestanka približno 10.000 stanovnika svojeg grada, prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji. Šef policije Miyagija kazao je u nedjelju kako je siguran da ce broj mrtvih premašiti 10.000 samo za to podrucje u kojem se nalazi grad Sendai. Spasioci su u srijedu procijenili da ima malo izgleda da se pronadu preživjeli u zonama koje su u ruševinama.

SAD je odobrio evakuaciju svojih gradana iz Japana, dok i dalje traju nadljudski napori za sprjecavanje potpune katastrofe. U akciju je u cetvrtak ujutro ukljucena i japanska vojska koja helikopterima pokušava ohladiti reaktore u Fukushimi.



MVPEI
je u srijedu objavio priopcenje u kojem hrvatskim gradanima u Japanu preporucuje da razmotre mogucnost privremenog napuštanja ugroženih podrucja. Osim toga, odluceno je da se hrvatsko veleposlanstvo iz Tokija preseli od ugroženih podrucja udaljeniju i sigurniju Osaku.

Helikopteri japanske vojske pokušali su u cetvrtak ujutro velikim kolicinama vode ohladiti reaktore 3 i 4 nuklearne elektrane Fukushima, prikazala je televizija NHK. Helikopteri su nadletjeli elektranu i u cetiri navrata ispustili oko 7.500 litara vode na oštecene reaktore 3 i 4, pokazale su snimke. Zasad nema informacija je li ta operacija uspjela.

Raniji pokušaj da se u akciju hladenja reaktora ukljuci helikopter propao je jer je iznad elektrane utvrdena previsoka doza radioaktivnog zracenja. U najgorem slucaju radioaktivni oblak iz oštecene japanske nuklearke vjerojatno ce biti ogranicen na Japan, za razliku od nuklearne katastrofe u Cernobilu, izjavio je Jan Beranek, celnik Greenpeaceove medunarodne nuklearne kampanje. "To je dobra vijest za svijet, ali loša za Japan".

Japanska televizija NHK izvijestila je o vrlo teškom stanju o Minamisanriku, jednom od gradova koji su najteže stradali u tsunamiju. Gradonacelnik tog grada je upozorio kako su im potrebne vece kolicine goriva kako bi ljudi na tom podrucju mogli preživjeti.



Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je Japan prije više od dvije godine da bi jak potres mogao predstavljati "ozbiljan problem" za njegove nuklearne centrale, pokazala je povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks a prenosi britanski dnevnik Telegraph.

Americko diplomatsko izvješce otkriva da se strucnjak IAEA zabrinuo što su japanski reaktori konstruirani da mogu odoljeti potresima do jacine 7 stupnjeva. Prema tom dokumentu, dužnosnik IAEA je na sastanku Skupine za zaštitu i nuklearnu sigurnost G8 u Tokiju 2008. rekao da su kriteriji sigurnosti Japana zastarjeli.

Japanska vlada je reagirala oformivši centar za odgovore na hitna stanja u postrojenju Fukushima ali je centrala i dalje bila sposobna podnijeti potrese do 7 stupnjeva, piše Telegraph.


Podijeli: Facebook Twiter