U Japanu izvršene dvije smrtne kazne vješanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nad dvoje japanskih kriminalaca u četvrtak je izvršena smrtna kazna vješanjem, što je broj pogubljenja obavljenih u toj zemlji od početka godine povećalo na sedam, objavilo je japansko ministarstvo pravosuđa.

Sachiko Eto (65) pogubljena je zbog sudjelovanja u ubojstvima šestoro ljudi 1995. godine, počinjenih tijekom neke vrste egzorcizma, izvijestili su japanski mediji.

Yukinori Matsuda (39) pogubljen je zbog krađe i ubojstva jednoga para 2003. na jugozapadu zemlje. Smrtna kazna u Japanu nije izvršavana gotovo 20 mjeseci.

Japan je, uz SAD, jedina zapadna industrijalizirana demokratska država u kojoj se provode smrtne kazne, što osuđuje i zbog čega prosvjeduje dio europskih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

U Japanu se u prosjeku izvršava deset smrtnih kazni godišnje, a 85 posto javnosti podupire njihovu primjenu u određenim slučajevima, piše portal japandailypress.com.

Najteža kazna obično se izriče osuđenima za višestruka ubojstva. Usto, japanski osuđenici na smrt tek na sam dan izvršenja kazne doznaju da će biti pogubljeni, što znači da mnogi provode godine očekujući svakoga dana svoju kaznu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter