U Izraelu pronađen fragment egipatske sfinge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheolozi su na sjeveru Izraela otkrili fragment egipatske sfinge, što je prvo otkriće te vrste u regiji i velika enigma za znanstvenike. Na fragmentu od granita, prednjim šapama sfinge, nalazi se hijeroglifima ispisano ime faraona Mikerena, koji je živio prije 4.500 godina i po kojem je nazvana najmanja piramida u Gizi.

- To je jedini monumentalni egipatski kip ikad pronađen na ovim područjima, rekao je Amnon Ben-Tor, profesor arheologije na hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, koji vodi iskapanja na lokalitetu Tell Hazor u Galileji, gdje je fragment pronađen.

- Riječ je također o jedinoj poznatoj sfingi tog kralja. Do sada nije pronađena nijedna sfinga tog kralja, čak ni u Egiptu, rekao je Ben-Tor. Istaknuo je i da se na fragmentu nalaze simboli Heliopolisa, nekadašnjeg glavnog grada staroegipatske države u blizini današnjeg Kaira, gdje se nalazio hram s tom sfingom.

Fragment je dug je oko 50 centimetara, a cijeli kip bio je dug oko 150 centimetara i širok 50. Lokalitet Tell Hazor, proglašen 2005. zaštićenom svjetskom baštinom, najvažnije je arheološko nalazište u Izraelu, a proteže se na više od 80 hektara. Iskapanja su počela 1950.

Hazor je u drugom tisućljeću prije nove ere imao 20.000 stanovnika i bio jedan od najvećih gradova na tom području. Uništen je u 13. stoljeću prije Krista. Izraelci su ga obnovili u 11. stoljeću prije Krista i živjeli u njemu do 732. prije Krista kada su ga ponovno uništili Asirci. Ben-Tor ne vjeruje da je sfinga bila Mikerenov poklon jer Hazor u to doba nije imao veze s Egiptom, nego je vjerojatno riječ o poklonu nekog kasnijeg egipatskog monarha.

- Moguće je da je sfinga stigla u Hazor nakon početka Novog egipatskog kraljevstva 1500. prije Krista tijekom kojeg je Egipat vladao Kanaanom i održavao bliske veze s lokalnim vladarima, koje je ostavio na prijestolju, objasnio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter