U izradi prostorno-planska studija razvoja Istre

Ravnateljica istarskog Zavoda za prostorno planiranje Ingrid Paljar (M. ANGELINI)
Ravnateljica istarskog Zavoda za prostorno planiranje Ingrid Paljar (M. ANGELINI)

"PUT-UP Istre" novi je projekt Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije kojem je jedan od glavnih ciljeva evidentiranje i vrednovanje dosadašnjih razvojnih i prostornih planova te predstavljanje zajedničke razvojne vizije i koncepta Istre kao cjeline sa zaokruženim područjima prometa, turizma, poljoprivrede gospodarstva i prirode.

U ponedjeljak su se u Puli okupili svi partneri koji sudjeluju u projektu, potpisavši sporazum o njegovoj provedbi, a sam projekt trebao bi završiti i donijeti konkretne smjernice početkom svibnja 2016. godine. Naime, uz Zavod za prostorno planiranje, koji je vodeći partner, u projektu sudjeluju i gradovi Pula i Buzet, Regionalni razvojni centar Kopar, Općina Kopar te Fakultet za arhitekturu iz Ljubljane.

Projekt je predstavila ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Ingrid Paljar, kazavši da je njegova ukupna vrijednost 679.227 eura naglasivši da će se putem njega pružiti konkretne smjernice za učinkovito upravljanje prostorom i prirodnim resursima, ali i za postizanje učinkovite javne usluge i infrastrukture.

Intencija je, naglasila je, i zajedničko prekogranično djelovanje kako bi se prevladali nedostaci u regionalnom razvoju uzrokovani državnim granicama s ciljem stvaranja zajedničkog identiteta Istre i cjelokupnog prekograničnog područja. "U sklopu projekta se prvi put kroz prostorno-plansku dokumentaciju prezentira ovaj zajednički prostor Istre koji je do nedavno bio podijeljen a nakon ulaska u Europsku uniju stvorili su se još jači preduvjeti za brisanje granica. Realizirat će se uspostava ključnih razvojnih sadržaja za cijelu Istru te za posebno zaokružene prostorne cjeline kao što su obala, pogranično područje i razvojni dijelovi gradova Pule, Buzeta i Kopra, istaknula je Paljar, najavivši da će se prvi put izraditi i jedinstvena studija o zajedničkom konceptu prostornog razvoja Istre koja će uključivati sve potrebne smjernice za unapređenje razvoja prometa, turizma, poljoprivrede, gospodarstva i zaštite prirode.

Između ostalog u planu je i izrada studije prostornih smjernica i ishodišta za određivanje ključnih razvojnih sadržaja povezivanja gradova Kopra i Buzeta, a donijet će se i konkretni prijedlozi prostornog uređenja obale u Puli.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani Peter Gabrijelčić naglasio je da je ovo idealna prilika za očuvanje raznolikosti i povezivanja teritorija kako bi istarski prostor bio što konkurentniji. Naglasio je da je Istra poput obiteljskog srebra čije vrijednosti i razvojne mogućnosti treba sačuvati i adekvatno iskoristiti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter