U izradi novi indeksi razvijenosti koji će biti pošteniji i pravedniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac u petak je posjetio Pazin kako bi podržao Ivana Bubića, kandidata HDZ-a za pazinskog gradonačelnika, svoga stranačkog kolegu i kolegu u Vladi. U izjavi za novinare najavio je skoro donošenje novih indeksa razvijenosti za županije, gradove i općine u Hrvatskoj. Na novinarsko pitanje hoće li njegovo Ministarstvo, odnosno Vlada, kompenzirati štetu koju su neke općine središnje i sjeverne Istre pretrpjele kad im je ukinut status brdsko-planinskog područja, a nešto kasnije još i poreznom reformom, Žunac je odgovorio:

Deset milijardi eura!

- Još je vlada Zorana Milanovića napravila nove indekse razvijenosti kojima mnogi nisu bili zadovoljni. Upravo je u završnoj fazi izrada novih indeksa razvijenosti koji će u obzir uzimati daleko više čimbenika nego prije nekoliko godina kad je bilo samo pet odlučujućih faktora. Naravno da se vodi briga i o takvim područjima s posebnostima kao što su brdsko-planinska područja, tako da u narednih nekoliko mjeseci možemo očekivati novu indeksaciju svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj koja će sigurno biti poštenija i pravednija. O tom će indeksu ovisiti daljnja pomoć odnosno sufinanciranje projekata, jer stupanj razvijenosti donosi određene bodove na natječajima, što će dati i određenu prednost manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave.

Žunac je novinare izvijestio i o provođenju operativnog programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija", kojim upravlja njegovo Ministarstvo.

- Tu se radi o preko deset milijardi eura koje Hrvatska u ovih sedam godina treba što je bolje moguće apsorbirati. U vrijeme Vlade Andreja Plenkovića apsorpcija se značajno i drastično povećala, to su vrlo raznoliki projekti, Pelješki most, željezničke pruge, brojne bolnice, projekti kulturne i prirodne baštine, za male i sitne poduzetnike, jako širok spektar djelovanja, i to je velika prilika za Hrvatsku, jer nijedan lokalni gradski ili općinski proračun, ili čak županijski, nije dovoljno velik da može financirati sve razvojne potrebe. Europski fondovi su potreba, ali i velika prilika da se Hrvatska zaista odlijepi od ove pozicije i da krene putem uspješnog gospodarskog oporavka i razvoja.

Od projekata financiranih kroz europski program "Konkurentnost i kohezija" u Istri se, podsjetio je Žunac, s gotovo 100 milijuna kuna financira izgradnja Opće bolnice u Puli, studentski dom u Puli projekt je vrijedan 40 milijuna kuna, provode se i projekti zaštite kulturne baštine, financira se priprema projektne dokumentacije za Istra inspirit park pokraj Pazina, te projekti kulturne baštine u općinama Medulin i Svetvinčenat vrijedni 20 i 25 milijuna kuna. U realizaciji su i projekti cestovne i prometne infrastrukture, te veliki projekt pročišćavanja otpadnih voda u Poreču vrijedan gotovo 300 milijuna kuna.

Starački dom u Pazinu

Pored spomenutog projekta Istra inspirit parka, za Pazin državni tajnik Žunac smatra važnim projekte izgradnje doma za starije i nemoćne, proširenja gospodarskih zona i njihovo popunjavanje proizvodnim, a ne samo uslužnim djelatnostima, zatim izgradnju autobusnog kolodvora, dogradnje Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, te razvoj infrastrukture za razvoj turizma, pa očekuje da se Pazin i prijavi na natječaje koje će kroz naredno vrijeme raspisivati njegovo Ministarstvo. (Davor ŠIŠOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter