U izradi nova dvojezična ploča za labinsku knjižnicu


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Željko Ernečić (SDP), na aktualnom je satu pitao gradonačelnika Tulia Demetliku, što predstavlja ploča s talijanskim napisom postavljena pred ulaz u Gradsku knjižnicu i kako to da je na njoj pisani tekst samo na talijanskom jeziku.

Demetlika mu je odgovorio kako je ploča dar barunice Lucrezie De Domizio Durini, kustosice međunarodne selekcije Prvog bijenala industrijske umjetnosti (IAB) koji do kraja rujna traje u Labinu. Ona je svojedobno održala predavanje o životu i radu Josepha  Beuysa, jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, te organizirala izložbu njegovih slika, koje ostaju kao poklon Gradu.

-Uz postavljenu ploču barunica je posadila  i hrastovu mladicu, rekao je Demetlika.

Da podsjetimo kako barunica kao dio  permanentne  akcije odaje  počast umjetniku nadovezujući se na  njegov  projekt „7000  hrastova“, započet  u Kasellu 1982. godine.  Beuysovih sedam tisuća hrastova najveća su ekološka skulptura na svijetu, a ovo je već 628 mladica posađena u posljednjih četrnaest godina u spomen na umjetnika.

Labinski je gradonačelnik u svom odgovoru, rekao i to, kako je veća ploča u izradi, te da će tekst na njoj biti pisan na dva jezika, hrvatskom i talijanskom. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter