U izgradnju prometnica Marčana ulaže 6,7 mil. kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Općina Marčana iduće godine u uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja i javne rasvjete planira utrošiti ukupno 4,9 milijuna kuna, od čega najviše, 2,5 milijuna, u nerazvrstane ceste, odlučeno je na prošloj sjednici Općinskog vijeća. No, cjelokupan program, uračuna li se i otkup zemljišta potreban za izgradnju prometnica, težak 6,7 milijuna kuna.

Proširuju se i groblja u Loboriki i Hreljići

Milijun i sto tisuća kuna usmjerit će se u izgradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta u naseljima Loborika sjever (raskrižje i nogostup); u dovršetak Nacijeve ulice u Marčani i prilaz u Krnici. U Raklju se rekonstruira Krase i cesta za Štrninu, a dio novca usmjerit će se i u ostala naselja u općini. Još milijun kuna usmjerit će se u izgradnju jugoistočne obilaznice naselja Marčana, dok će 400.000 kuna stajati rekonstrukcija nerazvrstanih makadamskih cesta prema moru Rakalj - Hiže, Peruški - Duga Uvala i Kavran - Školjić - Punta sika.

U javnu rasvjetu ulaže se pak 550 tisuća kuna, od čega se 170 tisuća usmjerava u rekonstrukciju javne rasvjete u Dugoj Uvali, 150 tisuća u izgradnju javne rasvjete u zoni Artići kod Duge Uvale te još toliko u Radeki polju. Za izgradnju javne rasvjete u drugim područjima kani se utrošiti 80 tisuća kuna. Proširuju se i groblja u Loboriki i Hreljići; za prvo je osigurano 600, a za drugo 400 tisuća kuna.

- Općina je u lipnju ove godine u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak podigla kredit od 2.056.000 kuna za izgradnju 5,8 kilometara nerazvrstanih cesta, a povrat tog novca očekuje se dogodine iz programa IPARD, odnosno državne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kazao je Zlatko Cetina, pročelnik općinske uprave.

Također se radi izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iduće godine kani otkupiti zemljište u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Predviđeno je 620 tisuća kuna za različitu dokumentaciju, izradu urbanističkih i detaljnih planova uređenja, geodetskih podloga, projektne dokumentacije i raznih elaborata vezanu uz izgradnju tih objekata. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter