U Italiji troje poginulih; teškoće u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Automobil s dvije žene i 7-godišnjom djevojčicom blizu Sirakuze, na istoku Sicilije, odnijela je u nedjelju ujutro bujica, izvijestili su talijanski mediji dok jako nevrijeme hara jugom Italije. Do tragedije je došlo u Contradi Romanello, u zoni Nota. Ostala četiri člana iste obitelji, među kojima majka djeteta, spasila su se iz nabujale rijeke.

Još jedan automobil odnijela je rijeka Simeto, blizu Catanie, također na istoku otoka, ali su putnici imali više sreće. Vatrogasni helikopter iz Catanie sudjelovao je u spašavanju putnika iz vozila.

Cijela Italija zahvaćena je od petka strašnim nevremenom uz obilne kiše, koje izazivaju bujice, i snijeg u Alpama. Nevrijeme u tom području predviđa se najmanje do utorka. U Rimu je razina Tibera kulminirala tijekom noći ali rijeka nije prodrla preko nasipa te uzbuna više nije na snazi, usprkos mjestimičnim poplavama na periferiji.

U Alpama obilne snježne padaline otežavaju veze a izazvale su i prekid struje. U Trentinu-Južnom Tirolu palo je više od dva metra snijega. Svi prijevoji su zatvoreni, a ukinuti su neki vlakovi prema Austriji.

Problemi u Sloveniji

Niske temperature, snijeg i ledena kiša u Sloveniji uzrokuju velike teškoće u prometu, ali i u opskrbi električnom energijom, pa je u nedjelju više desetaka tisuća potrošača ostalo bez struje.

Na području Maribora bez struje je tijekom noći ostalo 15-ak tisuća kućanstava jer je prekide dalekovoda izazvalo rušenje grana i stabala okovanih ledom. Još teža situacija je već dva dana na području Postojne i Pivke u zapadnom dijelu države. Ta dva grada i okolna sela bez struje su već dva dana, a u pomoć su priskočile vojska i civilna zaštita s nekoliko desetaka agregata.

Lokalne vlasti na područjima gdje su vremenski uvjeti ekstremni i praćeni visokim snijegom i poledicom pozivaju vozače da ne izlaze na ceste bez nužne potrebe. Glavne ceste su na većini područja ipak provozne, ali policija poziva da se vožnja prilagodi vremenskim uvjetima.

Na regionalnim cestama prekide izazivaju polomljene grane i drveće koje je palo na cestu zbog velike količine leda. Hitne službe u većim gradovima zbog poledice i prometnih nesreća imaju mnogo više posla nego inače. Samo u Mariboru hitna je služba do subote zabilježila više od sto lomova i uganuća, što je mnogo više nego u normalnim prilikama, a sliočno je i u drugim mjestima.

Zbog povećanih padavina još danas je moguć porast vodotoka i mjestimične poplave u zapadnim krajevima i na području Ljubljane. Isto tako, prognostičari upozoravaju i na povećanu opasnost od sniježnih lavina u području sjeverozapada, odnosno u Julijskim alpama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter