U Italiji referendum o legalizaciji javnih kuća?

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Talijanska desna federalistička oporbena stranka Lega Nord predala je kasacijskom sudu u Rimu peticiju s pola milijuna potpisa za referendum kojim bi se ponovno dopustio rad javnih kuća, objavili su u četvrtak talijanski mediji. Kasacijski sud sada treba utvrditi je li zahtjev za referendum dopustiv.

Lega Nord je pokrenula i referendumsku inicijativu za poništenje mirovinske reforme, provedene 2012. godine. Osim toga, referendumom bi se trebalo zabraniti strancima da sudjeluju u natječajima za činovnička mjesta.

Tema legalizacije prostitucije u Italiji već godinama izaziva žestoke rasprave. Javne su kuće u toj zemlji zatvorene u 50-im godinama 20. stoljeća na inicijativu senatorice Line Merlin. Budući da se nakon toga raširila ulična prostitucija, u javnosti se razmatra mogućnost ponovnog otvaranja i strogog nadzora javnih kuća.

Prema procjenama, u Italiji ima do 100.000 prostitutki, trećina od toga su strankinje. Više od polovice radi na ulici, a petina njih su maloljetnice.

Referendumsku inicijativu Lege Nord žestoko kritizira talijanski Obiteljski forum. Predstavnica udruge za zaštitu obitelji izjavila je da se problem s prostitucijom i izrabljivanjem strankinja ne može riješiti ponovnim otvaranjem javnih kuća. Umjesto toga, ona smatra da se talijanska vlada mora pokrenuti učinkovitije mjere protiv bandi koje se obogaćuju uz pomoć prostitucije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter