U Italiji pronađen izgubljeni film Orsona Wellesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgubljeni nijemi film američkog redatelja Orsona Wellesa "Too Much Johnson" iz 1938., za kojeg se vjerovalo da je nepovratno izgubljen nakon što je jedina poznata kopija izgorjela u požaru koji je 1970. zahvatio redateljev dom nedaleko od Madrida, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji, piše američki list Variety.

Film će nakon restauracije premijerno biti prikazan 9. listopada na festivalu nijemog filma Le Giornate del Cinema Muto u talijanskom Pordenoneu. Američka je premijera zakazana za 16. listopada u međunarodnom muzeju fotografije i filma George Eastman House u Rochesteru, savezna država New York.

"Imati u rukama materijal koji je Welles osobno montirao prije 75 godina izaziva osjećaje koje je nemoguće opisati", kazao je viši kustos Paolo Cherchi Usai, koji nadzire restauraciju u George Eastman Houseu.

Trodjelna komedija trebala je biti prikazana kao dio Wellesove kazališne adaptacije drame Williama Gillettea iz 1894. u redateljevu kazalištu Mercury u New Yorku, kao tri kratka prologa pojedinim činovima.

U filmu se pojavljuju glumci kazališta Mercury Joseph Cotten, Eustace Wyatt, Edgar Barrier, Ruth Ford, Arlene Francis, Mary Wickes, te sam Welles i njegova tadašnja supruga Virginia Nicholson. U planu je bilo montirati ga uz glazbu i zvučne efekte, no nikada nije završen pa je tako predstava premijerno prikazana bez njega 16. kolovoza 1938. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter