U Italiji počela sezonska sniženja

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Jučer je u cijeloj Italiji počela sezona popusta, tzv. saldi, koja će u nama susjednoj regiji Friuli Venezia-Giulia trajati do 31. ožujka. Talijanske udruge trgovaca tvrde da će to biti jedna od najrentabilnijih sezona popusta u zadnjih deset godina. Naime, Talijani su tijekom božićnih blagdana potrošili daleko manje od očekivanog. Kada je roba široke potrošnje u pitanju, za božićne poklone potrošili su 600 milijuna eura manje od 2012. godine i čak 7,7 milijardi eura manje nego za Božić 2007., zadnje godina prije početka krize.

Sektor obuće i odjeće zabilježio je ove godine pad prodaje od 12,7 posto, prodaja električnih kućnih pomagala pala je za čak 31 posto, bijela tehnika za osam posto. Naši su susjedi tijekom blagdana potrošili na hranu i piće 2,3 milijarde eura ili osam posto manje nego u prethodnoj godini. Tek se dvanaest milijuna Talijana uputilo negdje na odmor, njih 48 milijuna ostalo je kod kuće.

Budući da je 2013. godine proljeće bilo izuzetno hladno i ljeto je došlo kasnije te se odužilo, skladišta su prepuna neprodane robe. Da bismo jasnije predočili težinu recesije, iznijet ćemo podatak da je u 2013. godini s talijanskog tržišta nestalo 11.900 dućana, svaki mjesec gotovo tisuću dućana prestalo je s radom.

To je uočljivije u Trstu, grad s velebnom trgovačkom mrežom koja je ostavština vremena kada je grad bio meka jugoslavenskog šopinga. I dalje trgovci zatvaraju radnje, znaci recesije vidljivi su na svakom koraku, a izlozi su pokriveni bijelim papirom.

Računa se da će tijekom sniženja Talijani potrošiti oko pet milijardi eura, u prosjeku svaki naš susjed potrošit će u dućanu oko 150 eura. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter