U Italiji imaju staništa, a dolaze u Hrvatsku

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Danas dva, sutra pedeset", revoltirano su komentirali tartufari vijest da su se u potragu za skupocjenom podzemnom gljivom u Motovunskoj šumi upustila i dva talijanska tartufara, iako i u Italiji imaju staništa tartufa. "Kod njih su, navodno, šume u regiji Piemonte poplavljene, pa su došli u Hrvatsku", rekli su nam uznemireni Buzećani.

Predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica potvrdio je da su ga članovi Udruge obavijestili da su dva Talijana s psima u Motovunskoj šumi u potrazi za tartufima te da se ne radi o turistima, već o profesionalnim tartufarima koji su uredno ishodovali dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama koju izdaju Hrvatske šume, Uprava Šuma Podružnica Buzet putem svojih nadležnih šumarija. Cijena sezonske je, podsjetimo 1.700 kuna uključujući PDV. Najviše se tartufara odlučuje za sezonsku dozvolu, rijetki se odluče izdvojiti 850 kuna za mjesečnu, 500 kuna za tjednu ili 200 kuna za dnevnu. Talijani su, navodno, kupili tjedne dozvole.

Otvorena pitanja

- Obratio sam se buzetskoj Šumariji i dobio informaciju da je takvih slučajeva bilo i prethodnih godina, doduše također u malom broju i da se izdavanje dozvola stranim državljanima ne kosi s njihovim pravilnikom. Na moje pitanje imaju li talijanski tartufari iskaznice komercijalnog sakupljača podzemnih gljiva koju domaći tartufari moraju imati, uzvratili su mi da to nije u njihovoj ingerenciji te to ne provjeravaju. Naši su tartufari revoltirani, jer oni ne mogu, ili je to jako teško, ići u sakupljanje tartufa u druge države, dok inozemni tartufari kod to nas mogu bez ikakvih problema. Kontaktirat ću Ministarstvo zaštite okoliša da se očituje o ovoj problematici, a vjerojatno i druga resorna ministarstva, jer pitanje je i pridržavaju li se talijanski tartufari pravilnika o zaštiti gljiva i načina vađenja tartufa, imaju li radne dozvole, što rade s tartufima, da li ih prodaju ili iznose izvan države. Ukratko, puno je otvorenih pitanja na koje ćemo tražiti odgovore, rekao nam je predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica.

Dvostruka mjerila

Kad bi to bili znatiželjni turisti ne bi bio problem, nego je problem što su to profesionalni tartufari.

- Problem je što bi Talijani, kad nema tartufa u Italiji, mogli dolaziti u Istru, a mi kad nema tartufa kod nas ne bi mogli tamo, žale se domaći tartufari.

Prema važećem pravilniku o zaštiti gljiva, sezona bijelog tartufa započela je 15. rujna i traje do 31. siječnja, tartufi se smiju sakupljati uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure i nema vremenskog ograničenja, odnosno dozvoljeno je sakupljanje tartufa noću. Tartufari mogu u Motovunsku šumu uz potrebne dozvole; iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva, kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama koja se može ishoditi u Hrvatskim šumama. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter