U Italiji i Austriji iznimo loši vremenski uvjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje u istočnom Tirolu i Koruškoj, u kojima je mjestimično napadalo i više od metar novoga snijega, nešto je bolje u subotu no i dalje je na snazi najviša opasnost od mogućnosti snježnih lavina u Koruškoj, javlja austrijska novinska agencija APA.

Pripadnici zimske službe iz cijele Austrije u Tirolu i Koruškoj osposobljavaju prometnice koje su zatrpane snježnim lavinama a željeznički promet počeo se u subotu polako uspostavljati.

U Koruškoj je tri tisuće domova ostalo bez struje, no prema informacijama iz elektroprivrede opskrba se počela normalizirati, prenosi bečki Standard.

Meteorolozi predviđaju da će do nedjelje u Austriji napadati još 20 do 50 centimetara novoga snijega. U borbi protiv posljedica snježnog nevremena u subotu sudjeluju i pripadnici vojske. Na jugu zemlje dvije su osobe poginule, jedna dok je vozila ralicu, a druga je pala u nabujalu rijeku u najtežem nevremenu koje je pogodilo zemlju u posljednijh 15 godina, javlja euronews.

Područje cijele Italije u subotu su zahvatili iznimno loši vremenski uvjeti - obilna kiša koja je prouzročila izlijevanje rijeka iz korita i klizanje terena, olujna nevremena u većem dijelu zemlje te obilne snježne padaline u alpskome dijelu zemlje, a nastavak vremenskih nepogoda prognostičari predviđaju do utorka.

Na snimcima što ih emitiraju talijanske tv postaje vidljivo je da je Tibar dosegnuo visinu nasipa u sjevernome dijelu Rima, a iznimno je visok i vodostaj nabujalog Arna u području Pise. Brojne manje i veće rijeke koje protječu središnjim dijelom talijanskog poluotoka izlile su se iz korita poplavivši ceste i poljoprivredna zemljišta. 

U sjevernoj rimskoj četvrti Prima Porta poplavljene su ulice, garaže, podrumi kuća te sportski tereni. Pripadnici civilne zaštite tvrde da Tibar ne bi trebao više rasti te da bi se njegov vodostaj trebao zadržati ispod zabrinjavajuće razine. Stanovnicima u pomoć priskaču vatrogasci, no ne stignu odgovoriti na sve pozive. 

Poplavljena je i cesta koja povezuje glavni talijanski grad s glavnom rimskom zračnom lukom Fiumicino, a u Veneciji je "aqua alta" dosegnula 104 cm. Pod vodom je osam posto pješačke zone, a na Trgu sv. Marka voda je dosegnula 25 cm. 

U sjevernom dijelu zemlje, u pokrajini Alto Adige na nekim je mjestima palo i više od dva metra snijega.

Na njezinu jugu, u Napuljskom zaljevu puše jak južni vetar zbog kojega su prekinute katamaranske veze. Obilna kiša zahvatila je Kalabriju, Siciliju i Sardiniju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter