U Italiji cijena goriva preko 2 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je talijanska javnost doznala da je na benzinskoj crpki kompanije Shell u regiji Marche, u središnjoj Italiji, prvi put u povijesti litra benzina prodana za dva eura - tocnije za dva eura i osam centi. Daleko prije nego što se predvidalo srušena je psihološka granica i sad ce za puni rezervoar prosjecni Talijan potrošiti izmedu osamdeset i sto eura.

To je izraz teške gospodarske krize, ali i oštre politike vlade Marija Montija koja je s jedne strane smirila napad financijskih tržišta na talijanske državne obveznice, a s druge oslabila kupovnu moc prosjecnog Talijana. Italija se nalazi tek na pocetku recesijskog procesa cije su posljedice teško sagledive.

Nakon što je granica srušena, valja ocekivati nagli porast svih maloprodajnih cijena, a vlada je najavila da ce krajem rujna povisiti PDV sa sadašnjih 21 na 23 posto.

Vrtoglavi porast goriva nije povezan s krizom na svjetskom tržištu, vec je u prvom redu posljedica pojacanih državnih nameta koji cine više od 70 posto ukupne cijene goriva na benzinskoj crpki.

U regiji Friuli-Venezia Giulia gorivo se prodaje po umanjenoj cijeni - 27 centa manje po litri - da bi se pariralo cijenama obližnje Slovenije, no novo poskupljenje potpuno je neutraliziralo odluku regionalne vlade te je ovih dana zabilježen povratak talijanskih automobila na slovenske crpke duž granice gdje se litra benzina prodaje za 1,43 eura, a dizel za 1,33 eura.

U regiji Friuli-Venezia Giulia cijena goriva se krece od 1,78 do 1,89, ovisno o crpki, pa i kad se primijeni popust od 27 centa, ono je daleko skuplje nego u Sloveniji. (Elio VELAN)

Porez na porez još od rata u Abesiniji
Talijanski državljani i dalje na svaku litru goriva placaju poseban postotak za: rat u Abesiniji iz 1935., odnosno iz razdoblja fašizma (0,1 euracenta), krizu Sueskog kanala iz 1956. (0,7 euracenta), incident na brani elektrane u Vajont iz 1963. (0,5 euracenta), poplavu u Firenci iz 1966. (0,5 eurocenta), potres u pokrajini Belice iz 1968. (0,5 euracenta), potres u Friuliju iz 1976. (5,1 eurocenti), potres u pokrajini Irpinia iz 1980. (3,9 eurocenti), vojnu misiju u Libanonu 1983. (10,6 eurocenti), vojnu misiju u Bosni iz 1996. (1,1 eurocenti) te još neke namete iz prošlosti. Svi ti nameti iznose ukupno 70,42 eurocenta za litru benzina i 59,32 eurocenta za dizel, no tu valja još zbrojiti i PDV koji iznosi 21 posto.


Podijeli: Facebook Twiter