U Istru za Praznik rada stiže 40 tisuća Slovenaca

Praznike će mnogi spojiti s vikendom (M. MIJOŠEK)
Praznike će mnogi spojiti s vikendom (M. MIJOŠEK)

Nakon odličnog početka predsezone koji je samo za Uskrs u Istru doveo 25 tisuća gostiju i za nadolazeće prvomajske praznike očekuje se pozitivan trend turističkog prometa. Upravo ovog tjedna te za vikend u Istri će boraviti najviše slovenskih, talijanskih i domaćih gostiju koji će napraviti "most" i Praznik rada spojiti s vikendom.

Slovenci već tradicionalno spajaju nekoliko praznika pa su tako počeli s 27. travnja Danom osvobodilne fronte, a nastavljaju s 1. i 2. svibnja. Upravo stoga, kako nam je najavio direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani Goran Blažić, veći će dio Slovenaca povezati sve praznike i otići na tjedni odmor.

- U tom razdoblju očekujemo u Hrvatskoj oko 80.000 slovenskih gostiju od kojih će, po mojoj ocjeni, u Istru doći oko 40.000 njih, najavio je Blažić.

U prva tri mjeseca Slovenci su u Hrvatskoj ostvarili izuzetne rezultate - oko 34.000 dolazaka i više od 80.000 noćenja, što je za čak 23, odnosno 19 posto više nego u lanjskom tromjesečju. Među stranim gostima u prva dva mjeseca u Istri je najviše Slovenaca. Kako stvari stoje, straha za sezonu sa slovenskog tržišta također ne bi trebalo biti jer svi njihovi organizatori putovanja nakon što su objavili svoje kataloge za ljeto, bilježe rast first minute bukinga.

Talijanima su praznici također već počeli prošlog petka - 25. travnja kada slave Dan oslobođenja, a mnogi su iskoristili tu prigodu da odu na produženi vikend u Istru. Prema podacima iz talijanskog predstavništva HTZ-a, čak 70 posto Talijana koristi dane odmora, a putnici u inozemstvo će preferirati ture nauštrb boravka u istom mjestu.

Što se tiče prognoza za ljeto, talijanska je vlada najavila porezno rasterećenje građana, što bi moglo potaknuti Talijane na putovanja. Stručnjaci poznatog portala za putovanja Touring Club, kako navode u HTZ-u, ocjenjuju da se, iako nije došlo do značajne promjene, mogu primijetiti pozitivne naznake kod potražnje. Jedan od faktora bit će i smanjenje poreza na plaće za niže platne razrede, što će značiti veća neto primanja od 80 eura mjesečno za oko 10 milijuna zaposlenih. Tom mjerom stimulirat će se potrošnja stanovništva, pa se očekuje da će i potražnja prema turističkim proizvodima u određenoj mjeri porasti. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter