U Istru u većem broju stigli Nijemci i Nizozemci

Brojni turisti stigli su u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Brojni turisti stigli su u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Prvih 11 dana kolovoza Istri je donio toliko željeni porast turističkog prometa nakon lošijeg srpnja. Prema podacima županijske Turističke zajednice u tom je periodu ostvareno četiri posto više noćenja te tri posto više dolazaka čime se počeo "peglati" ukupni turistički promet godine koji je trenutno u minusu od jedan posto u noćenjima i plusu od jedan posto u dolascima.

- U prvih jedanaest dana u kolovozu vidi se evidentan rezultat različite vremenske dinamike u rasporedu blagdana i školskih praznika. Podsjetimo se da smo u prvih sedam mjeseci bilježili značajan pad nizozemskih i njemačkih gostiju. To se sada polako, ali sigurno popravlja i vjerujem da ćemo ukoliko vremenski uvjeti budu dopustili, u potpunosti nadoknaditi prethodne minuse. U tom kratkom periodu od 11 kolovoških dana Istra je realizirala 113.000 noćenja više nego u istom razdoblju lani. Sukladno tome, nizozemski gosti su u prvih 11 dana kolovoza realizirali gotovo 52.000 noćenja više što je plus od 18 posto, dok su Nijemci realizirali 64.000 noćenja više što je porast od devet posto, kaže nam direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević.

Austrijsko iznenađenje

Tvrdi da u ukupnom turističkom prometu posebno iznenađuju Austrijanci koji su ove godine ostvarili odličan plus od osam posto, dok se Talijani polako, ali sigurno vraćaju čemu svjedoči porast od četiri posto. Slovenci su standardno na istim brojkama kao i lani, dok su Nijemci zasad u minusu od tri posto, iako će se ta brojka definitivno do sredine rujna poravnati s prošlogodišnjim.

- Nizozemci su na kraju sedmog mjeseca imali pad od 20 posto, a sada on iznosi 10 posto. Pored navedenog, značajan plus bilježe gosti iz Mađarske koji rastu za 16 posto te imaju gotovo 33.000 noćenja viška, zatim Šveđani, Poljaci i Britanci, zaključuje Ivošević.

Što se tiče turističkog prometa po smještajnim kapacitetima, najbolje ide privatnom smještaju koji u prvih 11 dana kolovoza u odnosu na lani bilježi porast od sedam posto, odnosno 728 tisuća noćenja. Kampovi, koji ostvaruju najviše noćenja konačno su došli na svoje i bilježe porast od šest posto, što u 11 dana znači čak 1,1 milijun noćenja. Jedan posto u minusu su hoteli s 385 tisuća noćenja, dok su turistička naselja u padu za tri posto s 360 tisuća noćenja.

Nedo Pinezić iz Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori tvrdi da je takav rezultat u kolovozu očekivan zbog pomicanja školskih praznika na kolovoz i rujan u nama najznačajnijim emitivnim zemljama poput njemačkih južnih pokrajina, Nizozemske i Italije. Ipak, smatra da je srpanj trebao biti bolji i da se bez obzira na vremenske neprilike nije napravilo sve da bi se privukao veći broj gostiju u tom periodu.

- Istra i Kvarner su u srpnju bili pogođeni izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama koje su uzrokovale ranije odlaske gostiju i izostanak "last minute" dolazaka. Pored toga, zbog pomicanja školskih ferija te istovremeno neprilagođene cjenovne politike prema hrvatskom, mađarskom, češkom, slovačkom i poljskom tržištu, već su i ranije postojali problemi u zastoju bukinga za prvu polovicu srpnja. Što se tiče "premium" segmenta smještaja poput vila s bazenima do sada nije ozbiljnije uzet u obzir potencijal švicarskog tržišta. Za ove propuste krivi su gospodarski subjekti koji nisu na vrijeme reagirali, komentira Pinezić.

Sad je vrijeme

Stoga poručuje da je upravo sada vrijeme za kreiranja prodajnih paketa za srpanj iduće godine.

- Javni sektor se je u tom smislu već uključio u program Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice čiji je cilj kreiranje paketa proizvoda za razne ciljne skupine u razdoblju van glavne turističke sezone. Što se pak srpnja tiče, za navedena tržišta treba također kreirati prije svega obiteljske pakete, pet friendly ponudu, ponudu za cikloturiste i penjače, s uključenim izletima brodom i slično. To je posao službi marketinga i prodaje u gospodarskom sektoru, tvrdi Pinezić.

Ako pogledamo turistički rezultat u kolovozu po najvećim turističkim središtima, najveći porast u noćenjima zasad ima Novigrad s plusom od čak 17 posto. Vrsar je u porastu za 12, a Fažana za 10 posto. Po četiri posto bolje nego lani je u Puli i Rovinju, jedan posto u Umagu, dok je na istoj razini kao i lani Medulin. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter