U Istru stiže 11.600 doza cjepiva protiv gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona gripe je pred vratima, a za koji dan svi će se zainteresirani moći cijepiti protiv tog neugodnog oboljenja. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da će točan datum početka akcije cijepljenja protiv gripe objaviti ovih dana, jer to ovisi o završetku distribucije cjepiva po županijama. "O točnom datumu početka cijepljenja javnost će biti obaviještena putem javnih glasila", kažu u HZJZ-u.

Ističu kako je ove godine naručeno 260.000 doza cjepiva protiv gripe koje se može koristiti kod djece starije od šest mjeseci te kod odraslih osoba. Potrebna količina za sezonu 2014./2015. procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje protiv gripe u prethodnoj sezoni 2013./2014. godine. Kao i ranijih godina, cijepljenje će se provoditi u zavodima za javno zdravstvo i kod liječnika primarne zdravstvene zaštite prema radnom vremenu.

U HZJZ-u potvrđuju da poteškoće u kojima se Imunološki zavod nalazi neće utjecati na nabavu i distribuciju cjepiva protiv gripe. Imunološki zavod nije niti dobavljač niti distributer cjepiva ove godine, naglašavaju u nadležnoj javnoj službi.

Hoće li cjepiva biti dovoljno, dakako, ovisi o odazivu koji je nepredvidiv. "Bilo je godina kada je odaziv bio znatno niži od količine nabavljenog cjepiva, a bilo je godina kad su se morale nabavljati dodatne količine zbog povećanog odaziva," kažu u HZZJ-u. Prošle sezone u Istri je utrošeno 11.568 doza cjepiva te je ove godine za Istru predviđeno 11.600 doza. Dakle, nema straha od gripe. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter