U Istru stiglo novih 274 doza cjepiva protiv gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na razini Hrvatske potrošeno je svih 280 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a dodatne količine od oko 8.500 doza distribuirat će se u toku ovog tjedna po čitavoj zemlji. Istarska županija je ove godine dobila 12.960 doza cjepiva, 360 doza više nego lani, i sve su potrošene, a dodatnih 274 cjepiva distribuirat će se od danas, 19. prosinca, ordinacijama obiteljske medicine po cijeloj Istri.

- Ove je godine odaziv na cijepljenje protiv gripe puno bolji u odnosu na prethodne godine. Možda je razlog što je prošle godine od komplikacija gripe u Hrvatskoj dokazano umrlo 27 osoba, a bio je i znatno veći broj prijavljenih slučajeva gripe -51.387 osoba s kliničkom slikom gripe. Prošle godine se cijepilo 11.590 osoba. Možemo reći da je nakon nekoliko sporadičnih slučajeva gripe tijekom proteklih tjedana, u Hrvatskoj započela epidemija gripe. Vrhunac oboljelih očekuje se u siječnju, kaže Branka Sep-Ševerdija, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

I u nas, kao u čitavoj Europi, za sada je gripa niske aktivnosti. Cirkuliraju u 96 posto virusi gripe B, a u samo četiri posto virus A (A H3N2). Do sada je na temelju tjednog izvještavanja o kretanju gripe ukupno prijavljeno u Hrvatskoj 88 slučajeva oboljelih s kliničkom slikom gripe. Oboljeli su s područja grada Zagreba, iz Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Iako je epidemija gripe u Hrvatskoj počela, još nije kasno za cijepljenje, tim više što još nema prijava osoba oboljelih od gripe na području Istarske županije. Gripa je ozbiljna bolest koju moramo obavezno odležati uz poduzimanje mjere za podizanje imuniteta, naglašava dr. Sep-Ševerdija. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter