U Istru se na velika vrata vraćaju Talijani


Prema podacima turističkog prometa županijske Turističke zajednice srpanj je u Istri počeo
izvrsno.

U prvih 13 dana srpnja u Istri je bilo osam posto više gostiju u odnosu na lani (oko 324 tisuće) te je ostvareno pet posto više noćenja (2,1 milijun). Gotovo sva veća turistička mjesta u značajnom su porastu prometa za tih prvih 13 dana, pa tako je u Umagu ostvareno 17 posto više noćenja nego lani, 11 u Poreču, sedam u Puli, četiri u Rovinju, dva u Labinu, jedan u Novigradu, a središnjoj Istri čak 25 posto više u odnosu na lanjski loš start glavne sezone.

Tada je, naime, promet padao što zbog iznimno kišovitog vremena, jake grčke konkurencije koja je smanjila cijene, ali i kasnih Duhova zbog čega su se mnogi odlučili na kasnije ljetovanje za vrijeme školskih praznika. Ove godine sve su se zvijezde opet poklopile, barem u ovom dijelu sezone kojom su zadovoljni veliki hotelijeri jer ne muče muku s popunjenošću kampova.

Što se tiče gostiju koji dolaze u Istru, najjače tržište Njemačke bilježi u prvih 13 dana srpnja porast noćenja za 25 posto, odnosno 419 tisuća, u devetpostotnom su povećanju i Nizozemci koji su prethodnih godina zaobilazili Istru, a raduje i porast od 13 posto iz Italije što je definitivno dokaz da se vraćaju Talijani. I Čeha je bilo više, i to 17 posto u noćenjima, a čak 31 u dolascima. Također, vraćaju se Britanci čija su noćenja u plusu za 21 posto. Što se tiče Rusa, to je tržište i dalje u ogromnom padu, pa na njih gotovo više nitko i ne računa. Njihovo se smanjenje putovanja u zadnje tri godine u Istri itekako osjeti u potrošnji u vanpansionu.

Ovako dobar rezultat s početka srpnja još je više popravio ukupni turistički promet s početka godine koji je u dolascima u rastu za sedam, a noćenjima za pet posto. Dakle, od 1. siječnja pa sve do 13. srpnja ostvareno je 1,4 milijun dolazaka i 7,6 milijuna noćenja. I ovog se vikenda očekuju značajnije gužve na graničnim prijelazima budući da počinje u značajnom dijelu njemačkih saveznih pokrajina školski praznici. (B. BAN)
 


Podijeli: Facebook Twiter