U Istru na ljetovanje i sa psom kod veterinara

Ivan i Igor Benčić u obiteljskoj veterinarskoj praksi (M. MIJOŠEK)
Ivan i Igor Benčić u obiteljskoj veterinarskoj praksi (M. MIJOŠEK)

Sezona istarskog bijelog tartufa u punom je jeku. Na sreću, ove su godine izostali slučajevi trovanja pasa tartufara ili barem nisu dospjeli u javnost. Neslavni rekord, podsjetimo, drži rujan 2005. godine kada je u samo dva rujanska tjedna u Motovunskoj šumi otrovnim mamcima, otrovom natopljenim spužvicama omotanim mortadelom, otrovano dvadesetak skupocjenih pasa, a pamte se i slučajevi trovanja pasa pužomorom.

U Veterinarskoj ambulanti za male životinje Benčić iz Pazina potvrdit će da ove jeseni nisu zabilježili slučajeve trovanja lovačkih pasa niti pasa tartufara, no zato ih je bilo lani.

Opasan pužomor

- Kod namjernog trovanja, postavljanjem otrovnih mamaca, problem je što su lovački i tartufarski psi udaljeni od vlasnika i oni ne uspiju vidjeti kada psi pojedu otrov, reći će veterinar Igor Benčić DMV univ. mag chir., koji zajedno s bratom Ivanom zadnjih šest godina nastavlja dvadesetogodišnju obiteljsku veterinarsku praksu, rame uz rame s ocem Žarkom. Igor je diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine, te također u Zagrebu 2012. godine završio specijalistički studij iz kirurgije, ortopedije i oftalmologije s anesteziologijom.

Ukoliko se radi o trovanju rodenticidima, kumulativnim otrovima koji se koriste u suzbijanju miševa i štakora i koji djeluju postepeno, vlasnici pasa uglavnom primjećuju promjene na svom ljubimcu poput sitnih krvarenja, pet do sedam dana od unosa. Takvi otrovi sprječavaju zgrušavanje krvi i životinja polako gubi krv i iskrvari. Ima i slučajeva nenamjernog trovanja.

- U vrtovima se zna koristiti pužomor koji je izrazito jak otrov i ukoliko ga pas pojede, a psi ga vole jer ih privlači njegov miris, vrlo je malo vremena za reakciju. Pužomor djeluje brzo, naravno ovisi o količini koju je pas pojeo, i tu su nuspojave puno teže od grčenja, slinjenja, gubitka ravnoteže. Primijeti li se da je pas pojeo otrov, najvažnije je odmah mu dati slanu otopinu. U čašu vode staviti nekoliko žličica soli i na taj način izazvati povraćanje, kako bi pas izbacio otrov iz organizma prije nego li uđe u krvotok, savjetovat će Benčić.

U Italiji je moguće nabaviti brnjice, posebno dizajnirane za tartufarske pse kako bi mogli njušiti tartufe, ali ne i pojesti otrovan mamac.

Kod tartufarskih i lovačkih pasa česte su porezotine, razderotine, prostrijelne rane, ozlijede od napada divljih životinja.

- Lovački psi stradavaju često u srazu s divljim svinjama posebice na početku lovne sezone kada još nisu u punoj kondiciji kakvoj bi trebali biti. Kod pasa tartufara dosta je oftamoloških ozljeda, ozljeda oka zbog uboda crnog trnja, nabrojat će Benčić.

Odgovorniji vlasnici

Zadnjih godina, kaže Igor Benčić, primjetno je da su vlasnici puno odgovorniji prema svojim psima. Prije lovne ili tartufarske sezone nabavljaju za njih vitaminsko mineralne pripravke i kvalitetniju hranu, brinu o fizičkim pripremama što je važno, jer pas tartufar ili lovački ima višemjesečnu pauzu pa mu je muskulatura i sam organizam nepripremljen na napore koje iziskuje nova sezona. Sve češće dolaze po savjete prije nego kupe psa, sve više ulažu u preventivu, sve manje je slučajeva da veterinarima dovode iznemogle pse na izmaku snage.

- Vlasnici za svoje pse žele što kvalitetniju ultrazvučnu i rendgensku dijagnostiku što i olakšava liječenje jer je moguće postaviti brzu i točnu dijagnozu. Opremljeni smo suvremenom ultrazvučnom dijagnostikom koja ima kolor doppler. Preporuka je preventivno napraviti ultrazvuk srca, protok krvi kroz krvne žile kolor dopplerom, rendgen kukova i zglobova dok je pas u fazi rasta te se nepravilnosti mogu pravovremeno korigirati, ističe Benčić.

Osiguranje za pse

Naravno da svi ti zahvati imaju svoju cijenu, no u zadnje vrijeme vlasnici osiguravaju kućne ljubimce. - U Sloveniji je to već normalna stvar, a i kod nas se polako pojavljuje da se veterinarski zahvati poput operacija rješavaju preko osiguranja. Osiguravajuće kuće imaju u ponudi osiguranje kućnih ljubimaca, takve police pokrivaju operativne zahvate, liječenja i preglede, reći će Benčić.

Da li je moguće da se poput zdravstvenog turizma u Istri razvije i veterinarski turizam, pitamo Benčića. - Kao što su Slovenci primijetili da sve više Talijana zbog veterinarskih usluga dolazi u Sloveniju isto tako sve više Talijana i Slovenaca dolazi u Hrvatsku, posebno u Istru. Dijelom je to zbog nešto povoljnije cijene, ali isto tako i kvalitete usluge koja se prenosi usmenom predajom zadovoljnih vlasnika pasa. Najviše stranaca ima preko ljeta. Kada turisti dolaze na odmor, preko preporuka i foruma pronalaze nas i dolaze u našu ambulantu. Primjerice dogodi se da psi popiju morsku vodu koja oštećuje bubrege, pa je nužna veterinarska intervencija ili pak dolaze zbog raznih dijagnostičkih, kirurških i ortopedskih zahvata. Ima ih koji ciljano dolaze kod nas, imamo stalnu klijentelu kroz cijelu godinu. Kao što mi tražimo svoga doktora tako i vlasnici pasa traže svog veterinara pa imamo klijenata iz cijele Istre i šire iz Raba, Krka, Lošinja, Rijeke, Crikvenice, Slovenije, Italije…, nabrojat će Benčić.

- Surađujemo s veterinarima iz šireg područja, primarno radi opreme koju imamo u našoj ambulanti, opremili smo se sa najmodernijom opremom što poboljšava dijagnostiku i izvođenje raznih zahvata. Potrošne materijale i implatante u ortopediji i kirurgiji koristimo od najkvalitetnijih proizvođača, naglasit će Igor Benčić.

Sve više tumora i bolesti koje prenose komarci

Na žalost kod pasa ima sve više tumorskih oboljenja. Zadnjih godina puno je slučajeva štenećaka i parvovirusa i to pogotovo na području od Buzeta, Lupoglava, Roča, Labina, Žminja, pa Benčić upozorava na potrebu cijepljenja protiv zaraznih bolesti, iako ono nije zakonski obvezno kao cijepljenje protiv bjesnoće. Psi se nabavljaju u raznim krajevima Hrvatske i znaju već biti zaraženi parvovirusom. Kada u kontakt s njima dođe pas koji nije cijepljen koji nema imunitet ili koji nije pravilno cijepljen, postoji rizik da se zarazi i širi dalje zarazu.

- Ove smo godine zabilježili dosta slučajeva parvovirusa pogotovo je bilo problema kod tartufarskih pasa. Problem je i što se psi ne cijepe pravilno. Treba ih naime cijepiti u tri navrata. Danas se većinom koriste polivalentna cjepiva koja sadrže antigene virusa štenećaka (CDV), parvoviroze (CPV), hepatitisa (CAV-2), parainfluence (CPIV) te Leptospire serovar canicole i Leptospire serovar icterohaemorrhagiae. Prvo cijepljenje je oko šestog tjedna starosti, drugo u dobi oko devetog tjedna, a treće cijepljenje u dobi oko dvanaestog tjedna, napomenut će Benčić.

U zadnje vrijeme preporuka je vlasnicima pasa napraviti preventivni sistematski pregled pasa, od hematoloških analiza, raznih biokemijskih profila, testova na bolesti koje prenose krpelji i komarci, a koje su dosta česte na ovom području. Primjerice poput borelioze, anaplazmoze kojih ima dosta na potezu od Pazina prema Motovunu, Momjanu, Grožnjanu, Novigradu, Poreču.

Također je problematična epidemija dirofilarioze pasa. Opaka bolest, Dirofilarija immitis, srčani crv, i Dirofilarija repens, potkožni crv, napada pse i mačke, a prenose je komarci. Podsjetimo da je 2009. godine od 200 testiranih pasa s buzetskog i laniškog područja, bio zaražen 61 pas ili 30,5 posto. Stanje je bilo posebno alarmantno na lokaciji uz Motovunsku šumu i uz vodotoke, rijeku Mirnu i akumulaciju Butoniga, gdje je pojava komaraca, intenzivnija. Zaraženi su bili uglavnom psi tartufari, a nametnik značajno smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života pasa.

Veterinari stoga preporučuju vlasnicima da naprave test, on nije skup, a rezultati su gotovi za desetak minuta.

- Kod srčanog crva dosta je bitna preventiva. Postoje tablete na tržištu koje štite od buha, krpelja, srčanog crva i preventivno djeluju na samog uzročnik. Imamo svake godine nekoliko obdukcija koje pokažu da su psi posljedično uginuli od srčanog crva, upozorit će Igor Benčić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter