U Istru još nisu stigle europske zdravstvene kartice

Europska zdravstvena iskaznica je besplatna
Europska zdravstvena iskaznica je besplatna

Ulaskom u Europsku uniju svi građani Hrvatske koji imaju uredan status u obaveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO) od 1. srpnja 2013. godine ostvaruju pravo i na europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Kako objašnjavaju u HZZO-u, riječ je o dokumentu pomoću kojeg će u svim zemljama članicama Europske unije moći koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu, dakle u slučaju kad im je potrebna hitna medicinska pomoć, dobit će je besplatno. Izdavanje kartice je za sve osiguranike besplatno.

Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem internetske aplikacije na stranici HZZO-a www.hzzo.hr na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice, a koja se zatim podiže na šalterima područnih ureda.

Osim putem interneta, osiguranici karticu mogu zatražiti i kasnije preuzeti osobno dolaskom u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, prema adresi iz evidencije HZZO-a u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Provjerili smo iz prve ruke kako u praksi izgleda izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Prijavili smo se na web-stranici i nakon upisa traženih podataka, sustav nam je odmah poslao odgovor da smo uspješno predali zahtjev te da svoju karticu možemo preuzeti nakon sedam dana, ali da po nju moramo u Pazin, iako smo prijavljeni u Puli! Na upit znači li to da će se svima koji žive u Istri kartice izdavati samo u Pazinu, od direkcije HZZO-a iz Zagreba dobili smo umirujući odgovor. Europska kartica moći će se podići kao i sve ostale zdravstvene kartice, a to znači po ispostavama, a ne samo u područnom uredu u Pazinu.

Putem web-stranice do sada su zaprimili ukupno 17.498 zahtjeva za izdavanje europske kartice zdravstvenog osiguranja. Za  područni ured Pazin, koji je nadležan za cijelu Istru, izrađeno je 1.035 kartica, a za područni ured Rijeka 1.798 kartica.

Zahtjeve za europskim karticama građani su počeli predavati još prošlog tjedna, ali kako saznajemo od djelatnika HZZO-a iz Istre, dosad nije izdana niti jedna jer još čekaju da im ih pošalju iz centrale.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi ne samo na području Europske unije, već i europskog ekonomskog prostora u koji spadaju i države nečlanice EU-a poput Norveške i Islanda te Švicarske.

Potrebno je naglasiti da europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj te će se zdravstvena zaštita na području Hrvatske i nadalje koristiti na jednak način kao i do sada temeljem postojeće zdravstvene iskaznice. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter