U Istru došlo 130 tisuca gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni praznik rada ove godine pada u utorak pa su mnogi to iskoristili da spoje vikend s praznikom te tako dobiju mini godišnji od cetiri dana. Zbog toga su ovogodišnji rezultati o broju dolazaka gostiju u Istru znacajno veci nego lani kada je praznik bio u nedjelju pa je produženi vikend vrijedio samo Slovencima koji obilježavaju praznik rada i 2. svibnja.

Lani je od petka u ponoc do nedjelje u 12 sati u Istru ušlo 76 tisuca putnika preko prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane. Prema podacima Operativno-komunikacijskog centra PU istarske sada ih je stiglo 130 tisuca što predstavlja porast od cak 70 posto.

Prema tim podacima petak pred medunarodni praznik rada bio je bolji od lanjskog za 102 posto, subota za 86 posto, a nedjelja, do 12 sati, za 50 posto. Broj domacih putnika u dolasku gotovo je jednak lanjskom, a rast je iskljucivo postignut zahvaljujuci povecanom dolasku stranaca.

Ono što je zanimljivo je to da je znacajno smanjen broj odlazaka gostiju. U petak za 44 posto, u subotu za 3,2 posto, a u nedjelju do podne za šest posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Tijekom vikenda je otišla cetvrtina manje gostiju, 46 tisuca u 2012. i 60 tisuca u 2011.

To znaci da je lani došlo manje turista za prvosvibanjski praznike nego sada, ali ih je otišlo kuci više. Tome je razlog što je lani praznik rada uslijedio tjedan dana nakon Uskrsa pa su mnogi nakon jednotjednog boravka u Istri otišli kuci prije prvosvibanjske nedjelje da izbjegnu prometne gužve i odmorno docekaju radni ponedjeljak. Ove godine je Uskrs bio tri tjedna prije praznika rada pa smo dobili dvostruki dolazak gostiju.

Hrvatski autoklub je objavio da u utorak poslijepodne ocekuje vrlo gust promet na prilaznim cestama vecih gradova i na dionicama autocesta te na granicnim prijelazima Kaštel i Plovanija. (Paulo GREGOROVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter