U Istru dolazi 200 državnih inspektora

U Inspektoratu se nadaju i dobroj suradnji s MUP-om, prekršajnim sudovima i TZ-ima (J. PREKALJ)
U Inspektoratu se nadaju i dobroj suradnji s MUP-om, prekršajnim sudovima i TZ-ima (J. PREKALJ)

Pulom se munjevito proširila vijest o navodnom dolasku oko 200 inspektora raznih državnih tijela u Istru. U Državnom inspektoratu tu nam informaciju nisu potvrdili, ali kažu da se pojačani inspekcijski nadzori organiziraju po potrebi i procjeni u pojedinim područjima i djelatnostima, u skladu s planom i programom rada za glavne turističke sezone, kao i tijekom cijele godine.

- Tijekom glavne sezone aktivnosti Državnog inspektorata na priobalju i otocima usmjerene su prvenstveno na neregistrirano obavljanje djelatnosti i kontrolu općih uvjeta obavljanja djelatnosti (uključivo i kontrolu legaliteta iznajmljivanja smještajnih objekata građana u domaćinstvu i stranih državljana), bespravno kampiranje i moguće druge povrede propisa iz područja ugostiteljstva, pružanja usluga u turizmu i boravišne pristojbe, ističu u Državnom inspektoratu.

Drugi jednako važan segment nadzora u vrijeme glavne turističke sezone svakako je zaštita gostiju kao potrošača u smislu osiguranja kvalitete usluga, normativa, pridržavanja cijena usluga, izdavanje računa i drugo.

- Treće područje rada su kontrole usmjerene na radne odnose i zaštitu radnika kod poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, a pored gospodarskih inspektora i inspektora rada, u provođenju turističke sezone u ugostiteljskim i turističkim objektima angažirani su i elektroenergetski te inspektori opreme pod tlakom. Svi će oni, temeljem propisa, poduzimati zakonom propisane mjere u slučajevima kada se utvrde povrede propisa. Nadamo i dobroj suradnji s djelatnicima MUP-a, prekršajnim sudovima i turističkim zajednicama, jer će to doprinijeti uspješnoj provedbi glavne turističke sezone, poručuju iz ureda za odnose s javnošću Državnog inspektorata. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter