U Istri zabilježen porast kaznenih djela vezanih za drogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija, na čijem je području ove godine zabilježen porast nedjela povezanih uz drogu, priključit će se obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se u Hrvatskoj raznim aktivnostima obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, doznaje se u policiji.

Da je problem ovisnosti, osobito o drogama, i dalje vrlo izražen govore podaci PU istarske za prvih deset mjeseci ove godine prema kojima je broj kaznenih djela vezanih za drogu porastao za 16,2 posto, a osim toga  zabilježen je i veći broj zapljena droga među kojima je svake godine sve veći broj sintetičkih.

Prema navodima istarske policije na području te županije u prvih deset mjeseci ove godine zabilježena su ukupno 322 kaznena djela iz oblasti kriminaliteta droga dok su prema Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u istom razdoblju evidentirana 783 prekršaja. Osim toga, u prvih deset mjeseci policija je na području Istre obavila 1051 zapljenu različitih oblika droga, koje su oduzete od 839 osoba, odnosno 323 hrvatska državljana i 516 stranih državljana. Od toga je na graničnim prijelazima ostvareno 148 zapljena ili 14 posto od ukupnog broja.

"U zaplijenjenim količinama droge i dalje je najzastupljenija marihuana, a posebno treba istaknuti da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj zapljena sintetičkih droga tipa amfetamin i metamfetamin", navode u istarskoj policiji koja će u cilju suzbijanja svi oblika ovisnosti, uz niz preventivnih mjera u suradnji s brojnim institucijama, idućih mjesec dana provoditi i pojačane represivne mjere.

Policijski službenici će tako pojačano testirati vozača na prisutnost alkohola u organizmu te provesti i ciljane prometne akcije kontrole alkoholiziranosti vozača. Pojačat će se aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga, dogovorit će se suradnja s nadležnim inspekcijama i provesti pojačane kontrolu te će se pojačano kontrolirati prodaja alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter