U Istri za blagdane 20.000 gostiju i 70.000 noćenja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Bez obzira na to što u Istri za protekle božićne i novogodišnje blagdane nije bilo lijepo vrijeme, iako srećom nije bilo niskih temperatura i velikih kiša, posjetilo ju je više gostiju nego lani u istom periodu. Prema službenim podacima istarske Turističke zajednice, od 21. prosinca pa sve do 6. siječnja ovdje je boravilo  nešto manje od 20 tisuća gostiju koji su ostvarili oko 70 tisuća noćenja što je pet posto bolje nego lani.

- Kao i svake godine, u tom je periodu bilo otvoreno 20 velikih hotela u sastavu hotelijerskih kuća te niz malih i obiteljskih hotela. Goste su primale i bolje uređene ruralne vile koje rade i zimi. Tradicionalno, najbrojniji su bili Talijani koji su činili 35 posto svih gostiju te su ostvarili 24 tisuće noćenja. Na drugom mjestu su domaći turisti s udjelom od 16 posto, slijede ih Nijemci s 14, Slovenci s 11 i Austrijanci s 10 posto udjela u ukupnom turističkom prometu, kazao nam je direktor TZ-a Denis Ivošević.

S ovakvim dobrim turističkim rezultatom na kraju godine, Istra je 2013. završila s 3,1 milijun dolazaka i nešto manje od 22 milijuna noćenja, što je plus od jedan posto u dolascima, dok su noćenja na istoj razini kao i lani.

Najviše je noćenja, i to 8,6 milijuna ostvareno u kampovima, što je minus od dva posto u odnosu na rekordnu 2012. Slijede ih hoteli s 4,5 milijuna noćenja, što je minus od jedan posto, a zanimljivo je da će hotele uskoro preteći privatni smještaj koji je ostvario 4,5 milijuna noćenja, što je porast od čak 10 posto. Najveći minus su zabilježila apartmanska naselja, i to tri posto, a ostvarila su 3,1 milijuna noćenja. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter