U Istri više turista nego stanovnika

U Istri trenutno najviše Nijemaca, Talijana, Slovenaca i Austrijanaca (N. LAZAREVIĆ)
U Istri trenutno najviše Nijemaca, Talijana, Slovenaca i Austrijanaca (N. LAZAREVIĆ)

Upravo ovog vikenda Istra doživljava svoj vrhunac ovogodišnje sezone, a prema podacima iz županijske Turističke zajednice, trenutno se u Istri odmara između 255 i 265 tisuća turista, u najvećem broju iz Njemačke, Italije, Slovenije, Austrije i Nizozemske. I ovog se vikenda, kao i prethodna dva, na graničnim prijelazima u Istru očekuje najveći broj turista iz južnih njemačkih pokrajina koji koriste školske ferije te Talijana zbog feragosta kao i Austrijanaca. 

Podaci županijskog TZ-a pokazuju da se situacija u Istri stabilizirala u pogledu turističkog prometa. Već je sada u plusu za četiri posto, a očekuje se da će do kraja kolovoza promet u kumulativu, odnosno od početka godine biti na jednakoj razini kao i lani.

Što se tiče blagdana Velike Gospe, u Istri se ne očekuje veći turistički promet zbog dolazaka vjernika budući da nema većih marijanskih svetišta. Vjernici iz Istre uputit će se tradicionalno na Trsat. Prema podacima Ministarstva turizma, svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, dok će u čitavoj Hrvatskoj za taj blagdan veća marijanska svetišta obići pola milijuna posjetitelja.

- Iz iskustva sa sajmova Hrvatske turističke zajednice, interes za svetišta ističe se posebice kod Španjolaca i Poljaka, dok turisti iz Sjedinjenih Američkih Država znaju za hrvatska svetišta te ih u velikoj mjeri prilikom dolaska u Hrvatsku i posjećuju, priopćuje glasnogovornica Ministarstva turizma Eva De Zan. (B. B.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter