U Istri više nizozemskih nego talijanskih turista

Hrvatski turizam raste - Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare (Goran Mehkek/CROPIX)
Hrvatski turizam raste - Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare (Goran Mehkek/CROPIX)

Nijemcima i Nizozemcima Hrvatske je ove godine definitivno in turističko odredište. Upravo je iz tih dviju zemalja u prvih sedam mjeseci turističke godine zabilježe najveći porast broja turista, ali i noćenja. Hrvatska je zanimljiva i drugim europskim turistima što svjedoči podatak da je od početka godine pa sve do kraja srpnja ostvareno u čitavoj državi 6,66 milijuna turističkih dolazaka, ili 3,84 posto više te 35,87 milijuna noćenja, što je rast od 5,38 posto.

Samo u srpnju ostvareno je više od 3 milijuna dolazaka, ili 1,6 posto više te 21 milijun noćenja, što je rast od 5,59 posto prema istom mjesecu lani. Najveći promet je realiziran u Istri koja "drži" više od 30 posto turističkog prometa. Naime, na Poluotoku je u prvih sedam mjeseci realizirano 1,7 milijuna dolazaka što je četiri posto više nego lani. Istodobno je ostvareno 11,3 milijuna noćenja što je rast od šest posto. Samo u srpnju u Istri je realizirano 797 tisuća dolazaka što je jedan posto više te 6,3 milijuna noćenja što je osam posto plusa. Ovi podaci objavljeni su danas u Ministarstvu turizma.

- To je odlično postignuće hrvatskog turizma i to nije slučajno, pogotovo kada se uspoređujemo s nekim drugim zemljama koje su u problemima. To je rezultat kvalitete hrvatskog turizma što se očituje u povratu gostiju, ali i ciljanih promotivnih akcijama na nekim tržištima. Od početak smo usmjerili svoju strategiju prema tradicionalnim emitivnim tržištima kao što su Njemačka, Austrija i Nizozemska koje sam i osobno kao ministar posjetio. Definitivno mogu reći da je Njemačka pobjednik dosadašnjeg dijela sezone jer je porast od 15 posto u noćenja od početka godine do kraja srpnja te 22 posto u srpnju respektabilna brojka. To se nije dogodilo slučajno i to su nam smjernice za budućnost, izjavio je resorni ministar Veljko Ostojić.

Po jadranskim županijama sve su u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci imale porast dolazaka i noćenja pri čemu najviše Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je broj dolazaka povećan 9 posto, a broj noćenja 11 posto. 

Ivošević: Nijemci realizirali 12 % više noćenja nego lani

Čelni čovjek istarskog turizma, direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević veli da se prvi put u povijesti dogodilo da je u Istri u prvih sedam mjeseci bilo više nizozemskih nego talijanskih turista. 

- Nakon što je nizozemsko tržište četiri godine za redom bilo u minusu, ove su se godine nizozemski turisti ponovno u većem broju vratili u Istru. Ostvarili su gotovo milijun noćenja, što je 26 posto, odnosno 200 tisuća noćenja više nego lani, čime su pretekli Talijane. Sada su po brojnosti na četvrtom mjestu nakon Njemaca, Slovenaca i Austrijanaca. Uz Nizozemce ponovno su hit Nijemci koji su realizirali gotovo tri milijuna noćenja, odnosno 12 posto ili 300 tisuća više u odnosu na lani. To je znak da na ovom tržištu još uvijek imamo jako puno potencijala, istaknuo je Ivošević.

Dodao je da tradicionalno u Istru najviše dolaze gosti iz južnih pokrajina, Bavarske i Baden-Wuerttemberga, ali sve više ih je i iz srednje i sjeverne Njemačke. Zato će, obećava Ivošević, lobirati za uvođenje novih avionskih, prije svega čarterskih linija iz tih dijelova Njemačke. 

Osim Nijemaca i Nizozemaca, u porastu je broj gostiju iz Austrije i Rusije, i to za pet posto u noćenjima. Pozitivnim Ivošević smatra i veći turistički promet iz Danske. U padu su i dalje brojke koje se odnose na domaće i talijansko tržište. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter