U Istri više nezaposlenih, ali i više zapošljavanja

Redoviti obilazak biroa i čitanje oglasa (M. ANGELINI)
Redoviti obilazak biroa i čitanje oglasa (M. ANGELINI)

Krajem rujna u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pula prijavljena je bila 7.151 nezaposlena osoba.

Uspoređujući to s kolovozom, registrirana je nezaposlenost porasla za 12,1 posto, odnosno nezaposlena je bila 771 osoba više. U odnosu na rujan prošle godine, kada su u evidenciji nezaposlenih bile prijavljene 6.572 osobe, registrirana nezaposlenost porasla je za 8,8 posto.

S nekolicinom od njih, koji su jučer došli u redovitu provjeru oglasa na birou, popričali smo i mi. Većina ih, što je i razumljivo, nije htjela u novine imenom i slikom, no odali su nam da je danas naći posao ravno zgoditku na lotu. Puljanka, upravno-pravne struke, bez posla je ostala prije pet godina kada je tvrtka u kojoj je radila otišla u stečaj. Četiri je godine radila u sezoni, kao spremačica, čistačica, no ove godine zbog bolesti majke to nije mogla. Sada traži bilo kakav posao s normalnim radnim vremenom.

- Vidim da se u školama traže čistačice, no većina je takvih oglasa samo formalnost i žene ili već rade na tim mjestima ili se zna tko će ga dobiti. Mi, obični ljudi bez veza, ne možemo naći niti za čistiti, veli nam.

Na pitanje koliko joj je trajao posao u sezoni veli da ga je znala "razvući" i do šest mjeseci, ali bi rijetko kada uspjela dobiti pravo na naknadu. Znaju, dodaje, poslodavci što čine pa radnicima daju otkaz nekoliko dana prije. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter