U Istri ukinuta socijalna pomoć za 394 osobe

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Među gotovo sedam tisuća osoba izbačenih iz sustava socijalne pomoći za koje se ispostavilo da nemaju pravo na tu pomoć nalaze se i 394 takve osobe iz Istarske županije, gdje djeluje šest centra za socijalnu skrb, potvrdili su nam u Ministarstvu socijalne politike i mladih. U centrima za socijalnu skrb u Istri iznenađeni su ovako velikom brojkom.

Prema posljednjim statističkim podacima iz listopada, Istra je imala 1.579 korisnika pomoći za uzdržavanje, a u istom periodu lani bilo ih je 1.493. Najveći broj osoba koje primaju socijalnu pomoć u odnosu na ukupni broj stanovnika imaju gradovi Buje i Pula, a najmanje Pazin i Buzet.

Kako saznajemo iz Ministarstva, ovo je tek prvi val izbacivanja iz sustava osoba koji su izgubili pravo na socijalnu pomoć. Slijedi povezivanje centara za socijalnu skrb s drugim institucijama kao što je policija, porezna uprava, gruntovnica i slično kako bi se putem OIB-a provjeravalo sveukupno imovinsko stanje. Vjeruje se da će na taj način bit isključeno iz sustava čak petina sadašnjih korisnika. No, iako Ministarstvo prilikom češljanja "uljeza" navodi da su izbačeni oni s visokim mirovinama iz inozemstva, vlasnici brodica, jahti, skupih automobila ili više stanova, takvi su slučajevi zasigurno, ako uopće postoje, rijetki.

Prava je istina da su za ovu mizernu novčanu pomoć od države koja iznosi 400 kuna cenzusi toliko postroženi da je dovoljno da se stanje minimalno promijeni na bolje pa da se izgubi svako pravo. (Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter