U Istri u planu novih 130 POS-ovih stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnje u nizu okončanih programa društveno poticane stanogradnje u Istri bile su tri zgrade s 14 stanova u Dalmatinskoj ulici u Funtani, čije je ključeve vlasnicima nedavno uručila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. No, kako je tom prilikom istaknula, POS-ovih stanova u Istri, kao i čitavoj Hrvatskoj, još se planira graditi.

- Tamo gdje je dobar dogovor s jedinicama lokalne samouprave moguća je realizacija programa poticane stanogradnje, a na području Istarske županije imamo dobra iskustva, kazala je ministrica Mrak Taritaš prilikom predaje ključeva POS-ovih stanova u Funtani. Kako je tada naglasila, gradnja POS-stanova važna je jer se građanima omogućava da dođu do svog stana po povoljnoj cijeni, a pritom domaće građevinske tvrtke dobivaju posao.

Kako doznajemo u resornom ministarstvu, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) trenutno ne provodi izgradnju POS stanova. Prva POS-ova zgrada u Fažani - Svi započeti projekti završeni su i predani krajnjim korisnicima. U pripremi su projekti za izgradnju 97 novih stanova. Kada kažemo u pripremi, onda mislimo na situaciju u kojoj su jedinica lokalne samouprave i APN potpisali ugovor o međusobnim pravima i obvezama. Ima naravno i drugih potencijalnih lokacija za gradnju u kojima gradovi odnosno općine i APN vrše preliminarne dogovore i u kojima se potpisivanje ugovora može očekivati kroz dogledno vrijeme, navode iz Ministarstva. Kako dodaju, na lokacijama u Istri na kojima bi u sljedećih godinu dana moglo doći do gradnje POS-stanova su Fažana, Umag i Vrsar.

U Fažani će se, dodaju, graditi novih 12 stanova POS-a. APN je s Općinom potpisao predugovor o međusobnim pravima i obvezama. U tijeku su pripremne radnje za potpisivanje ugovora o prijenosu prava vlasništva zemljišta, a nakon potpisa pokrenut će se daljnji postupci potrebni za projektiranje građevine, što obuhvaća i javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije.

- Grad Umag nastavlja s izgradnjom POS-stanova sve do konačnog zadovoljenja potreba svih obitelji koje žive kao podstanari ili nemaju riješeno stambeno pitanje. Do sada je izgrađeno 60-ak stanova na dvije lokacije, kojima je riješeno stambeno pitanje za oko 200 građana Umaga, kaže Diego Banković, pročelnik Ureda umaškog gradonačelnika. Na listi prvenstva 137 umaških obitelji Grad i državna agencija upravo pripremaju izgradnju treće zgrade po programu POS-a s novih 60-ak stanova, na lokaciji Komunela u blizini novootvorenog Doma umirovljenika, na gradskom zemljištu, čime će se riješiti stambeno pitanje za otprilike još dvjesto građana.

Što se pak tiče Vrsara, tu je planirana gradnja 32 stana. APN je okončao postupak pribavljanja projektne dokumentacije i podnesen je zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole, kažu iz Ministarstva. Riječ je, kako doznajemo od vrsarskog načelnika Franka Štifanića, o četiri zgrade s po osam stanova koje se planiraju graditi u naselju Brostolade, na parceli već opremljenoj infrastrukturom. Formirana je lista prvenstva na kojoj je 41 zainteresirani, a analiza kreditne sposobnosti pokazat će tko može kupiti stan. T

Do sada je po POS-programu na području Istre izgrađen 331 stan i to 95 u Puli, 72 u Umagu, 59 u Rovinju, 41 u Labinu, 20 u Novigradu, 14 u Funtani, po 12 u Buzetu i Balama te šest u Bujama. Prvi stanovi po Programu društveno poticane stanogradnje izgrađeni su i predani u posjed kupcima 2003. godine u Labinu. (NAPISALA Vedrana HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter