U Istri u listopadu kvadrat jeftiniji 0,69 posto

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nakon završetka turističke sezone, cijene oglašenih nekretnina opet su u laganom padu. Portal Njuškalo, koji oglašava 161 tisuću nekretnina, objavio je da su u listopadu cijene dva posto niže u odnosu na isti lanjski mjesec, a pet posto u odnosu na listopad 2011. U odnosu na prethodni mjesec, nekretnine su pojeftinile za 0,46 posto, među kojima kuće za 0,18 posto, dok su stanovi neznatno poskupjeli, 0,08 posto.

U Istarskoj županiji u listopadu ove godine prosječna tražena cijena nekretnina iznosila je 1.535 eura, 0,69 posto manje nego godinu ranije. No, treba imati u vidu da su tražene cijene u pravilu za desetak do petnaestak posto niže u odnosu na prodajne. Istra je među skupljim županijama kada je o nekretninama riječ: i za kuće i stanove traži se oko tisuću i pol eura, koliko i u Šibensko-kninskoj županiji. Od istarskih su kuća jeftinije čak i zagrebačke, koje drže cijenu od 1.262 eura po kvadratu i u padu su od šest posto. Oriano Ricchiuto, suvlasnik pulske agencije Immobilia, kaže da se cijene nekretnina u Puli nisu mijenjale, iako priznaje da bi sad kupac mogao dogovoriti bolju cijenu.

Stranci najviše kupuju

- Nitko nam nije rekao da spustimo cijenu, eventualno se može spustiti za pet do 10 posto u slučaju da se pojavi konkretan kupac. Budući da je sada kupaca manje, može se dogovoriti bolja cijena. Naime, čak 70 posto kupaca s kojima poslujemo su stranci, a domaćih je svega 30 posto. Stranci, među kojima je najviše Slovenaca, Talijana i Nijemaca, kupuju nekretnine u okolici Pule, a domaći u Puli, i to stanove u kojima će živjeti, kaže Ricchiuto. Napominje da turistička mjesta u okolici Pule još uvijek drže visoku cijenu, u prosjeku oko 1.500 eura, zbog interesa stranaca, a Pula je, s prosječnih 1.200 eura, najjeftinija.

Zanimljivo je da najskuplji grad u Hrvatskoj, prema Njuškalu, nije Dubrovnik, jer ga je pretekla Opatija s 3.004 eura po kvadratu. Dubrovnik drži 2.994 eura, a na trećem je mjestu Hvar s 2.817 eura. Rovinj je na devetom mjestu s 2.221 eurom, Vrsar drži 14. mjesto s 2.116 eura, dok je grad umjetnika Grožnjan na 16. mjestu s 2.025 eura po kvadratu.

Pula: Stan od 60 kvadrata 77 tisuća eura

Čak 30 posto stanova u ponudi ima između 60 i 70 kvadrata. Prosječna tražena cijena stana od 60 kvadrata u listopadu je u Puli iznosila 76.722 eura, odnosno 1.294 eura po kvadratu. No, prosječna cijena nekretnina u Puli je iznosila 1.346 eura i manja je za 0,43 posto u odnosu na lanjski listopad. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter