U Istri u 3 godine 2.500 radnih mjesta manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U razdoblju od 2008. do 2010. ukupan prihod istarskog gospodarstva manji je za pet posto, neto dobit je smanjena za osam posto, a gubici povecani za visokih 42 posto, dok su istodobno investicije u novu dugotrajnu imovinu smanjene za 25 posto u odnosu na baznu 2008. godinu. Broj zaposlenih u trgovackim društvima u te tri godine manji je za 2.507 djelatnika ili za šest posto, istaknuo je na sjednici Gospodarskog vijeca Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula Mladen Ferencic.

Podaci su uzeti od 9.090 poduzetnika (8.494 pravnih i 596 fizickih osoba), obveznika poreza na dobit, koji su Fini dostavili svoje godišnje financijske izvještaje za 2010.

Pala dobit po zaposlenom


Rang-ljestvicu djelatnosti prema ostvarenoj neto dobiti uvjerljivo predvode industrija sa 696 milijuna kuna te strucne, znanstvene i tehnicke djelatnosti sa 618 milijuna kuna. Gubici u poslovanju najveci su u djelatnosti turizma i ugostiteljstva (350 milijuna kuna ili 30 posto), potom u gradevinarstvu (232 milijuna ili 20 posto), industriji (136 milijuna kuna ili 11,7 posto) te trgovini (103 milijuna kuna ili 8,9 posto).

Ponajviše zahvaljujuci radovima na Istarskom ipsilonu - s 1,22 milijarde kuna, što u strukturi iznosi gotovo 50 posto - gradevinarstvo predvodi investicije u dugotrajnu imovinu u Županiji, a slijede turizam i ugostiteljstvo s 433 milijuna kuna ili 17,5 posto.

Konsolidirani financijski rezultat, kao razlika dobiti i gubitaka u poslovanju od 2008. do 2010., kontinuirano je visoko pozitivan u djelatnostima industrije, strucnih, znanstvenih i tehnickih usluga i trgovine, dok gubici stalno premašuju dobit u gradevinarstvu, poljoprivredi i ribarstvu, poslovanju s nekretninama, administrativnim i pomocnim djelatnostima, umjetnosti, zabavi i rekreaciji.

Prosjecna dobit po zaposlenom pala je s 49.379 na 45.592 kune, tj. za osam posto. Usporedujuci tri najvažnije djelatnosti koje zajedno cine 70 posto ukupnog prihoda županijskoga gospodarstva - industriju, trgovinu i turizam - ispada da u sve tri godine industrija ostvaruje dvostruku vecu dobit po zaposlenom u odnosu na ostale dvije grane.

Usprkos tome, broj registriranih tvrtki i dalje raste, ali, kako je istaknuo Mladen Ferencic iz pulskog HGK-a, analizom tog fenomena došlo se do podatka da od ukupno 8.494 firme njih cak 4.175 ili 49 posto nema niti jednog zaposlenog! Tvrtki s nula zaposlenih najviše ima u gradevini (916), poslovanju nekretninama (887), trgovini (786), strucnim, znanstvenim i tehnickim djelatnostima (367), a zatim slijede ostali.

Izvoz veci od uvoza


Posljednjeg dana 2010. Istra je od ukupno 208 tisuca stanovnika imala nešto više od 80 tisuca zaposlenih, što je cetiri posto manje nego na isti dan 2009. U svibnju ove godine broj nezaposlenih bio je veci od sedam tisuca. Uz nezaposlenost, napomenuto je da je insolventnost najveci problem istarske ekonomije.

Naime, iznos dospjelih nepodmirenih obaveza zadnjeg dana 2010. iznosio je 1,43 milijarde kuna, što je povecanje od 71 posto u odnosu na 31. prosinac 2009., odnosno cak 300 posto više u odnosu na 2008. Lanjskog 31. prosinca 1.666 tvrtki imalo je blokiran žiro racun duže od godinu dana, što znaci da je nad njima vec trebao biti pokrenut stecajni postupak. Trenutno se na Trgovackom sudu u Pazinu vode 33 stecajna postupka, dok je 165 trgovackih društava u fazi likvidacije.

Prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od 1,16 milijardi dolara, uz istovremeni uvoz od milijardu dolara, što znaci da je ostvarena pokrivenost uvoza izvozom od 115,8 posto, najviša u Hrvatskoj. Izvoz uvjerljivo predvodi industrija s cak 1,16 milijardi dolara ili 94,8 posto, slijedi trgovina s 3,1 posto i ostale djelatnosti zajedno s 2,1 posto. Na prvom mjestu je proizvodnja brodova. (Piše Tanja KOCIJANCIC; Snimio Neven GERENCIR)



Zlatne plakete Bifixu, Hempelu i Kamenu

Tri najuspješnije tvrtke u 2010. godini dobile su Zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore na svecanoj sjednici HGK - Županijske komore Pula, održanoj u umaškom hotelu Melia Coral. U kategoriji malog trgovackog društva dobitnik je bujski Bifix, u kategoriji srednjeg umaški Hempel, a u kategoriji velikog trgovackog društva dionicko društvo Kamen iz Pazina.
Njihovim direktorima - Ivu Štiglicu, Marijanu Kovacicu i Karmelu Krebelu - nagrade su urucili predsjednica HGK-a Jasna Jaklin Majetic, bujski i umaški gradonacelnici Edi Andreašic i Vili Bassanese, te predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Dino Kozlevac. Posebno priznanje za 55. obljetnicu poslovanja dodijeljeno je Istarskoj kreditnoj banci Umag, koje je preuzeo direktor Miro Dodic. Kriteriji po kojima su dodijeljene Zlatne plakete su pokazatelji likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i profitabilnosti.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter