U Istri tisucu oboljelih od gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemija gripe ne jenjava te epidemiolozi isticu da je upravo u ovom periodu na vrhuncu. Medutim, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije suzdržaniji su u prognozama.

Voditeljica Epidemiologije dr. Vlasta Skopljak rekla je da je, prema dobivenim podacima s terena, u sijecnju u Istri prijavljeno svega 16 oboljelih, dok ih je u veljaci bilo 940.

- Sigurno je da ce gripa iducih tjedana još biti prisutna u Istri, ali u kojem obimu, ne bih mogla reci, rekla je Skopljak, no dodala je da je zasad u Istri sigurno vec tisucu oboljelih.

- Prema dosad dostupnim podacima, mogu reci da je najviše oboljelih na sjeveru Istre. Prednjaci Umag, gdje je gotovo polovica svih evidentiranih oboljelih, a slijede Porec, Pula i Buzet, kaže.

Kad je rijec o cijelom podrucju Hrvatske, doznaje se u Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sezona gripe doseže vrhunac jer je u posljednja dva tjedna registrirano 4.500 oboljelih, iako je gripa stigla u Hrvatsku prije mjesec i pol dana te je dosad zabilježeno sedam tisuca oboljelih.

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj veli da se posljednjih dana lijecnicima dnevno javlja oko tisucu oboljelih, medu kojima je dosta školske djece.

- Prije mjesec i pol imali smo jedan smrtni slucaj mlade osobe koja je uz gripu imala i tešku kronicnu bolest. To je ujedno bio i jedini smrtni slucaj ove sezone, kaže dr. Aleraj.

Kada lijecniku

Epidemiolozi isticu da dominira klasicna gripa te svi koji imaju uobicajene simptome poput glavobolje i visoke temperature ne trebaju odlaziti lijecniku, vec se trebaju lijeciti kod kuce.

Lijecniku se trebaju obratiti osobe koje imaju temperaturu iznad 39 stupnjeva i nakon cetiri-pet dana, osobe koje otežano dišu i kojima se kašalj pogoršao, kao i one kod kojih dolazi do poremecaja svijesti.

Lijecniku se trebaju javiti i osobe s kronicnim bolestima poput srcanih i plucnih bolesnika te transplantiranih osoba.


Podijeli: Facebook Twiter