U Istri svega 89 korisnika socijalnih naknada manje

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Nakon informatizacije sustava socijalne skrbi i stroge kontrole imovinskog stanja korisnika, od početka godine popis od 115 tisuća primatelja socijalne pomoći smanjio se na 90 tisuća osoba koje primaju zajamčene minimalne naknade (ZMN), kojom se objedinjuje šest različitih socijalnih naknada do sada isplaćivanih u različitim ministarstvima i ustanovama. Najveću je "čistku" među korisnicima napravila nova aplikacija SocSkrb koja djelatnicima centara za socijalnu skrb omogućava da lakše provjere je li primatelj ZMN-a ima bankovne račune, automobil, plovila, dionice i sl. čime se krenulo u detaljnu reviziju svih trenutačnih korisnika socijalne pomoći.

Prekid u vrijeme sezonskog rada

I u Istri se broj primatelja socijalnih pomoći smanjio, ali tek za 89 korisnika pa je očito da su djelatnici centara svoj posao i dosad revnosno radili. Krajem prošle godine u šest je centara za socijalnu skrb naknadu primalo 915 osoba dok ih je krajem lipnja prijavljeno 826.

- Pokazalo se da se su naše projekcije i analize o tome da ima dosta onih koji zloupotrebljavaju sustav socijalnih pomoći pokazale točnima. Podaci o primanjima i imovini korisnika socijalnih pomoći koji prije umrežavanja nisu bili uopće, ili teže dostupni centrima za socijalnu skrb, omogućili su da zajamčenu minimalnu naknadu primaju samo oni koji ispunjavaju propisane uvjete, odnosno oni kojima je stvarno nužna te kojima prema zakonu i pripada, odgovaraju iz Kabineta ministrice socijalne politike i mladih.

Dodaju da je i u Istri većina pomoći prestala jer je informatizacija sustava socijalne skrbi omogućila radnicima u centrima potpunije utvrđivanje imovinskog stanja korisnika, kao i uvid u podatke koje nisu do sada imali, ili ih korisnici nisu o njima obavještavali. Posao revizije se obavlja povezivanjem s Finom koja centrima za socijalnu pomoć daje mogućnost da provjere ima li osoba na svoje ime otvorene ikakve bankovne račune. Često, posebice u turističkim županijama, a time i u Istri, dio korisnika gubi pravo na pomoć jer posao nalaze sezoni, što znači da će se u evidenciju ponovno vratiti već u rujnu ili listopadu.

Ušteđeno se usmjerava korisnicima

- Sustav socijalne skrbi svakodnevno dobiva nove korisnike, a zbog pravednije raspodjele novčanih davanja koju je omogućila informatizacija, sada pomoć dolazi u ruke onih kojima je ona doista i najpotrebnija, napominju u Ministarstvu. Sam postupak prebacivanja korisnika s pomoći za uzdržavanje, koja se dosada isplaćivala, na ZMN je pri samom kraju, a riješeno je preko 90 posto slučajeva.

U Ministarstvu dodaju da je do određenih zastoja došlo zbog objektivnih razloga u nekim centrima socijalne skrbi, posebno u Slavoniji, jer su bili i još uvijek su dodatno angažirani radi katastrofalnih poplava, odnosno njenih posljedica na ljude u tom području.

Ukupno je na nivou cijele države smanjenjem korisnika socijalnih pomoći u proračunu ušteđeno 70 milijuna kuna, ali u Ministarstvu objašnjavaju da nema govora o pravoj uštedi jer je taj novac preusmjeren za povećanje naknada za određene socijalne kategorije. Naime, novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine dotadašnja socijalna naknada za samca, koji su najugroženija skupina, povećala za dvjesto kuna, tako da ista sada iznosi 800 kuna.

"Izbrisani" moraju vratiti novac

Taj iznos zajamčene minimalne naknade od ove godine mogu dobiti i samohrani roditelji. Ukoliko nije samohran roditelj ili samac, odraslom članu kućanstva pripada 480 kuna, a za dijete 320 kuna, s tim da ukupan iznos ZMN-a za kućanstvo ne može biti veći od bruto iznosa minimalne plaće u Hrvatskoj, koja u 2014. godini iznosi 3.017,61 kuna. Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ima samac ili kućanstvo samo ako u vlasništvu nemaju osobno vozilo ili nekretninu, osim one kojom se koriste za stanovanje.

Zajamčene minimalne naknade na godinu državu će koštati 770 milijuna kuna, a njihov obračun od iduće godine više neće raditi centri za socijalnu skrb, već posebni državni ured koji zasada ima neslužbeni naziv jedinstveni novčani centar. Koliko je novih korisnika u sustavu nije poznato, no u Ministarstvu su sigurni da je među 25 tisuća onih koji su otpali bilo dosta lažnih korisnika.

Svi oni koji su socijalnu pomoć primali bez osnove, novac moraju vratiti. Iako iz Ministarstva nisu odgovorili smatraju li da su socijalne naknade dostatne za pokrivanje osnovnih životnih potreba, brojka od maksimalne naknade za samca od 800 kuna na mjesec, dovoljno govori i sama. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter