U Istri sve više avio-gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako ova sezona tuce rekorde po broju gostiju tako je i promet u Zracnoj luci Pula od osam do deset posto bolji nego u isto vrijeme lani, kaže direktor pulskog aerodroma Bruno Rogovic. Do konca srpnja kroz pulsku zracnu luku prošlo je 182.419 putnika, odnosno gotovo osam posto više nego lani, kada ih je prevezeno 169 tisuca.

Rogovic kaže da ce u kolovozu vjerojatno biti još veci porast prometa u odnosu na lani, a dobre su najave i za rujan, pa cak i listopad. Standardno najviše gostiju u Istru dolazi avionom iz Rusije, zatim Engleske, Njemacke i Nizozemske.

- Koliko hotelijeri uspiju prodati svoj sadržaj toliko smo i mi uspješni, istice Rogovic i upozorava na cinjenicu da ne može aerodrom sam za sebe dovlaciti putnike te ne može odredivati hoce li turizam biti sezonalan ili ne.

- Zato promet na pulskom aerodromu ovisi iskljucivo o turistickoj sezoni. Želimo li na aerodromu vidati putnike citave godine, morat ce se nešto mijenjati i u našem turizmu, koji je sada iskljucivo sezonskog karaktera. No, optimisti smo jer su brojevi u plusu, a trend pokazuje da bi se rezultati mogli i poboljšavati u iducim sezonama. Za to je sigurno zaslužna i odlicna suradnja Turisticke zajednice Istarske županije i pulskog aerodroma, kao i zajednicka marketinška kampanja Hrvatske turisticke zajednice i zracnih luka, kaže Rogovic.

Ono što je karakteristicno za pulski aerodrom jest da u sezoni ima puno medunarodnih linija, uglavnom niskobudžetnih, dok se zimi promet svodi na domace letove. Direktor aerodroma napominje da je želja ove zime zadržati barem neke medunarodne linije, poput one za Bruxelles, ili Moskvu jednom tjedno.

Napominje i da su vec poceli pregovori za iducu sezonu o najmanje tri nove destinacije. Rogovic kaže da ce se ubrzo znati koje su destinacije u igri. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter