U Istri strepe zbog obustave prodaje zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naputak novog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine o obustavi postupaka davanja u najam ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta uzbudio je duhove medu istarskim poljoprivrednicima. U tijeku je, naime, provedba nekoliko natjecaja u istarskim gradovima i opcinama, za koje bi bilo šteta da se zaustave. Državno poljoprivredno zemljište se ionako rasporeduje desetak godina, a još je dvije trecine nepodijeljeno. Naputak se pak ne odnosi na opcine i gradove koji vec traže suglasnost ministarstva na provedeni natjecaj.

- Na sastanku koji je inicirao gradonacelnik Buja Edi Andreašic, a prisustvovali su mu kolege iz svih istarskih gradova i opcina, zakljuceno je da se oformi delegacija, na celu sa županom Ivanom Jakovcicem, koja ce zatražiti prijem kod ministra. Cilj nam je dovršiti natjecaje koji su oglašeni ili su pripremljeni za oglašavanje, i za koje su vec stigle ponude, kaže županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic, koji je takoder bio na ovotjednom sastanku.

Antolovic kaže da naputak ministra nema zakonsku snagu, ali se poljoprivrednici, gradski i opcinski celnici nece na njega žaliti, vec ce se zatražiti da se vec otvoreni natjecaji provedu po važecem zakonu, a kasniji po novom, kojeg je najavio ministar. Sastanak koji je održan u Brtonigli sazvan je zbog bojazni da ce se raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta opet zavlaciti. Šteta je vec do sada ucinjena, jer se na tim zemljištima nisu posadili trajni nasadi, za koje ce biti ogranicenja kada udemo u Europsku uniju, a sada je zadnji trenutak kada se barem nešto može spasiti.

Porec ne odustaje od raspisanog natjecaja

Ipak strepe poljoprivrednici diljem Istre, pa tako, primjerice, i u Cerovlju, premda je javni natjecaj raspisan prije nove godine, a prijave zainteresiranih prikupili su i prije nego što su zaprimili naputak ministra.

Do 31. sijecnja traje javni natjecaj za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta na podrucju Grada Poreca, tocnije na lokacijama oko Baderne, Fuškulina, Mugebe, Musaleža, Nove Vasi, Vrvari i Žbandaja. Prošloga je tjedna u javnost procurila i neslužbena informacija da je natjecaj poništen zbog ministrovog naputka, no iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom saznali smo da ce Grad natjecaj ipak provesti do kraja.

Procelnik ?ulijano Petrovic navodi da su program raspolaganja i Odluka o raspisivanju natjecaja donijeti lani na gradskom vijecu i da je u ovu proceduru utrošen znatan dio vremena i sredstava. Stoga u Gradu smatraju da ulaze u fazu davanja suglasnosti ministarstva, te raspisani natjecaj nece poništiti. Ukoliko se Ministarstvo naknadno ocituje i naloži da natjecaj treba ponoviti ili poništiti, Grad ce postupiti po njihovim uputama.

Od kršanskog nacelnika Valdija Runka, pak, doznajemo da ce tamošnja opcina za manje od dva tjedna zgotoviti i trece izmjene programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kojim ce obuhvatiti i onih preostalih više od 120 hektara, koji nisu u zakupu. To je oko deset posto ukupne površine u Cepickom polju.

- Kroz desetak dana imat cemo podlogu za raspisivanje natjecaja, no ocito cemo morati pricekati dok je ministrov naputak na snazi. Nadamo se da to nece potrajati do Božica, jer ukoliko se sve otegne tražit cemo sastanak sa županom i inzistirati da se, ukoliko je negdje nešto sporno, to rješava u tim lokalnim zajednicama, a ne da se ovako stopira generalno. Ondje gdje je sve uredno stvari moraju cirkulirati, ne može stati život, jer vrijeme je novac, izjavio nam je Runko.

I Uskok pratio natjecaje

U ministrovom naputku jasno je naznaceno da se postupci s državnom zemljom obustavljaju do osnivanja nadležne agencije koja ce preuzeti programe od jedinica lokalne samouprave. Razlog tome je i da se sprijece moguce malverzacije sa zemljom.

A kada je o njima rijec, u Istri su se nepravilnosti oko prodaje i zakupa državnog zemljišta, uglavnom vezale uz Buje. Naime, bilo je posljednjih godina dosta nezadovoljnih ponudaca, sumnji u nepravilnosti i javnih optužbi da su razlicitim manipulacijama neki tereni rezervirani za pojedine osobe. Za natjecaj iz 2008. zainteresirao se i Uskok, a iako je doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave, Ministarstvo poljoprivrede ga je ipak poništilo. Sve to rezultiralo je, u travnju 2010. javnim otvaranjem ponuda, što je trajalo cak pet sati! Kako danas u Bujama gledaju na naputak i najavljene promjene?

Bura oko natjecaja dizala se i u Marcani koja je u zadnji tren donijela Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, samo dan prije isteka roka za jedinice lokalne samouprave sredinom kolovoza 2010. Nakon dobivanja suglasnosti od Ministarstva poljoprivrede, raspisan je tek jedan natjecaj za prodaju i zakup, na koji je pristiglo dosta primjedbi. One su, zajedno s odlukama s Opcinskog vijeca vezanim uz natjecaj, poslane u nadležno Ministarstvo, od kojega se još uvijek išcekuje odobrenje o dodjeli zemljišta. No, ocito ce, kako cujemo od nacelnika Marijana Kostešica, nakon nedavne odluke o osnivanju Agencije morati doci do ponovnog uskladivanja marcanskog Programa.

Ima i onih koji kasne

Na opcinskom Vijecu Bala, koje od 2006. provodi zakup, koncem prošle godine vijecnici su donijeli odluku o raspisivanju natjecaja za davanje u zakup novih 25 hektara na rok od 20 godina, no zbog novog naputka ministra taj je natjecaj na cekanju.

U posljednji cas, malo prije božicnih praznika, u Pazinu je uspješno dovršena procedura prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta cime je osam pazinskih poljoprivrednika postalo vlasnikom osam hektara oranica i pašnjaka. Ovih bi ih dana komisija sastavljena od geodeta, pravnika i agronoma trebala uvesti u posjed.

Buduci da su u proceduru krenuli prije naputka Ministarstva poljoprivrede, tijekom ovog ce tjedna i gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic s poljoprivrednicima potpisati sto novih ugovora za zakup 120 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

No, ima i onih koji debelo kasne. Opcina Raša, primjerice, u zacetku je izrade programa za državno zemljište jer je tek koncem prošle godine donijela bazni dokument za njegovo kreiranje - Prostorni plan uredenja. Tvrtka Daar iz Varšave ima namjeru zakupiti 56 hektara u Raškoj dolini za uzgoj borovnica, no napominju da je uvjet za njihovo ulaganje od 1,5 milijuna eura i pocetno zapošljavanje 12 radnika razumni rok donošenja programa raspolaganja zemljištem. No, hoce li ulagaci izgubiti strpljenje?

Nije Raša jedina: Opcine Žminj i Kanfanar, koje imaju manje državnog poljoprivrednog zemljišta, do sada nisu napravile programe o njegovom raspolaganju. Opcina Kanfanar priprema program koji se može ocekivati do kraja ove godine, a u Žminju nije ni u planu. (Redakcijski izvještaj)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter