U Istri stotinu Wi-Fi točaka za besplatni internet

Besplatnim internetom do promocije destinacije (M. ANGELINI)
Besplatnim internetom do promocije destinacije (M. ANGELINI)

U Istri će se ove godine uspostaviti još 40 novih točaka za pristup besplatnom internetu te će se postaviti 17 posebnih maketa, takozvanih Wi-Fi interpretacija u gradovima i mjestima na najatraktivnijim pozicijama da bi svi gosti znali gdje se mogu priključiti, slikati i automatski dijeliti svoje slike na društvenim mrežama.

Ujedno će se za 22 postojeće pristupne točke pojačati signal i time olakšati pristup internetu. Sve će ove radove sufinancirati Ministarstvo turizma u sklopu Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama (Hotspot Croatia) čije je rezultate natječaja objavilo jučer na svojim web stranicama.

Istarskoj županiji, čiji projekt uspostave Wi-Fi točaka vodi Istarska turistička razvojna agencija, odobrene su 392 tisuće kuna za uspostavu 29 novih točaka, nadogradnju 12 postojećih te postavljenje 16 maketa. Pritom bi 12 novih pristupnih točaka trebalo biti postavljeno u mjestima gdje ih dosad nije bilo, poput Plomina, Valture, Tinjana, Kokuletovice i Zambratije.

Nekoliko gradova i općina kandidiralo je svoje projekte odvojeno od Županije. Tako je Pula za tri nove i poboljšanje tri postojeće dobila nešto manje od 25 tisuća kuna, a Novigrad za poboljšanje pet točaka i postavljenje jedne makete 18,7 tisuća kuna. U Fažani će se za devet i pol tisuća kuna postaviti tri nove točke, u Brtonigli za devet tisuća dvije, u Cerovlju za šest tisuća jedna, a u Buzetu za 11 i pol tisuća kuna dvije.

Grožnjan namjerava s nešto više od sedam tisuća kuna nadograditi svoje dvije postojeće Wi-Fi točke. Nove će točke i makete biti u funkciji do kraja ljeta.

- Više od 50 posto turista ima pametni telefon ili tablet te pristupaju internetu bez obzira na godišnji odmor. Besplatni internet postao je osnovna infrastruktura, poput struje ili vode, i jedna ozbiljna destinacija takvu uslugu mora pružati besplatno. U našem slučaju kada gost pristupi besplatno internetu prvo mu se otvore turističke stranice naše destinacije tako da mu odmah serviramo naše usluge, manifestacije, smještajne kapacitete i sve ostale informacije. Gost time informacije koje je prije mogao dobiti u turističkoj zajednici sada može imati svake sekunde 24 sata. Želimo biti među prvim destinacijama koje danas na takav način pružaju usluge koje su postale nezaobilazne, kaže nam direktor IRTA-e Siniša Miljević.

Na prošlogodišnji javni poziv pristiglo je ukupno 112 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75. Time je uspostavljeno više od 270 pristupnih točaka, a za što je Ministarstvo turizma lani izdvojilo 1,5 milijuna kuna. Samo projekt u Istri koštao je milijun kuna, putem kojeg je Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) uspostavila 71 točku besplatnog interneta na cijelom Poluotoku na najfrekventinijim turističkim lokacijama te je označila posebnim pločama. Dakle, putem programa Hotspot Croatia u Hrvatskoj će biti uspostavljeno više od 500 točaka za pristup besplatnom internetu. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter