U Istri stotinjak obrta manje

Ilustracija (A. T.)
Ilustracija (A. T.)

Neplaćanje i nedostatak posla najveći su problemi s kojima se u ovom trenutku suočavaju istarski obrtnici, posebno oni iz proizvodnih i građevinskih djelatnosti, rekao je Mario Paliska, predsjednik istarske Obrtničke komore.

"Građevinari i prijevoznici čekaju velike investicije, posebno nastavak gradnje Istarskog ipsilona od Pazina do Tunela Učke, predviđenog za iduću godinu. Njihovi strojevi za koje su se kreditno zadužili sada stoje pa nisu više u stanju podmirivati svoje obveze prema bankama. Često nas zovu, nastoje od banaka dobiti odgodu plaćanja, a mi im kao komora pokušavamo pomoći koliko možemo, veli Paliska, pozvavši obrtnike da se jave u komoru i zatraže pomoć bez ustručavanja, inače karakterističnog za istarske obrtnike.   

Inače, u Istri ove godine djeluje nešto manji broj obrta nego lani, otprilike za stotinjak. Tako ih je ovog listopada registrirano 7.985, a prošlogodišnjeg 8.117, što iznosi 132 obrta manje.

Unatoč vrlo teškoj situaciji na tržištu, tijekom prvih deset mjeseci ove godine nije došlo do značajnije promjene broja obrta. U sezoni je taj broj bio nešto veći, u srpnju i kolovozu ih je djelovalo 8.068, dok je trenutni broj na razini onoga s početka godine.

Prema riječima Paliske, u usporedbi s prošlom godinom porastao je broj obrta koji se bave uslužnim djelatnostima, primjerice ima nešto više knjigovođa, dok je više zatvorenih nego otvorenih proizvodnih, poljoprivrednih i ribarskih obrta. (V. KAPELOTO)    


Podijeli: Facebook Twiter