U Istri snijeg, vozite pažljivo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljene padaline tijekom jučerašnjeg popodneva su zahvatile Istru tako da je umjeren snijeg padao na većem dijelu Poluotoka, a slabog snijega ima i danas.

U Pazinu, u samom gradu, snijeg se topio u doticaju s tlom tako da nije stvarao probleme. Na Bujštini je sinoć mjestimice napadao 2 centimetra.

Za subotu su najavljene, na moru kiša i susnježica, a u unutrašnjosti Istre iznad 300 metara uglavnom snijeg.

Građani se pozivaju na oprez

Budući da sve meteorološke prognoze najavljuju hladno i vjetrovito vrijeme te veliku mogućnost snježnih oborina građanima se ne preporuča izlazak jer na zaleđenim površinama postoji opasnost od klizanja i mogućih posljedica pri padu. U prostorijama koje se ne griju potrebno je ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji, a potrebno je i adekvatno zaštititi vodomjere od hladnoće zbog mogućnosti pucanja.

Vlasnici i korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su očistiti pločnike ispred svog objekta od snijega i poledice, a ako se led ne može očistiti, potrebno ga je posuti sipinom. Građanima se također ne preporuča hodanje uz zgrade ili ispod drveća jer postoji opasnost od padanja komada leda ili snijega. Nadalje, važno je ne otresati i ne čistiti neizolirane električne vodiče.

Poseban oprez preporuča se vozačima na koje se apelira da ne kreću na put bez zimske opreme, ili još je bolje, ako je moguće, da put odgode za drugi dan. Apelira se također da svoje automobile ne parkiraju na nogostupima uz prometnice kako ne bi ometali eventualne hitne intervencije ili ispod stabala zbog mogućnosti pada komada leda i granja. (A. D., N. SOFTIĆ)
 

PU istarska: Vozite oprezno

Prema vremenskoj prognozi očekuje se kiša, a u unutrašnjosti Istre moguće je i stvaranje snježnog pokrivača debljine 10 centimetara. Očekuje se i jak vjetar te niske temperature zraka, pa je realno očekivati da će doći i do problemi u cestovnom prometu.

U takvim uvjetima zbog snijega ili pojave poledice na kolniku treba opreznije voziti po mokrim i skliskim kolnicima te brzinu vožnje prilagoditi stanju i uvjetima na cesti. Osim toga, treba pripremiti vozila za zimske uvjete i nabaviti zimsku opremu.

Zimske gume (M+S) u zimskim su uvjetima obavezne na svim kotačima, ali mogu se koristiti i ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi se u kombinaciji s nepovoljnim vremenskim uvjetima izbjegle prometne nesreće policija poziva sve vozače da poštuju ograničenja brzine, a u slučaju magle i pri vožnji u kolonama drže veći razmak imajući na umu da je zaustavni put na mokrim i skliskim kolnicima duži.

Pri temperaturama ispod nule na nekim mjestima, poput usjeka, mostova, vijadukata i nadvožnjaka mogu se pojaviti "ledene plohe" pa na tim mjestima treba opreznije voziti.

Vozačima se savjetuje da izbjegavaju nagla kočenja, proklizavanje kotača i pretjecanje, a ukoliko ipak dođe do prometne nesreće mjesto događaja treba osigurati i odmah pozvati policiju. (M. KOŠTA)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter