U Istri slaba proizvodnja batate i stevije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon medijskih natpisa da su batata (slatki krumpir) i stevija svrstane na listu "nedopuštenih biljaka" u EU-u - što je izazvalo pomutnju kod proizvođača i kod potrošača, pokušali smo istražiti kolika je njihova proizvodnja u Istri. Od Deana Bana, ravnatelja Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, doznajemo da, prema njegovim saznanjima, u Istri nitko nema ozbiljne nasade ovih biljaka, iako bi naša regija bila pogodna za njihov uzgoj. Kaže da u Istri za njih nema organiziranog otkupa pa se ove biljke uzgajaju uglavnom za osobne potrebe.

I njega je bila šokirala vijest da su ove dvije biljke zabranjene no kasnije se ispostavilo da se zabrana tiče samo prerađevina batate.

Stoga se, zaključuje, nitko ne treba zabrinjavati, jer smo mi u Hrvatskoj još daleko od te razine. Uputio nas je na Dražena Pilata koji u okolici Pazina proizvodi presadnice biljke batate. Godišnje proizvede 15-ak tisuća presadnica, što za sebe, što za agrarije diljem Istre, a dio od njega kupuju ljudi koji ga sami uzgajaju za osobnu potrošnju. On sam, veli, ima plantažu od oko dvije tisuće sadnica - dio za sebe, a dio prodaje nekoliko obitelji koji su zaljubljenici u ovu biljku.

Postoji najmanje desetak malih uzgajivača batata, najvećim brojem ekoloških poljoprivrednika, koji prodaju svoje proizvode na tržnici ili na kućnom pragu.

U Istri se sve više uzgaja i stevia, ali mahom za osobne potrebe. Zelena se biljčica melje kod kuće i od nje se pripravlja sladilo slično kao što se priprema čaj.

Unatoč prvotnom šoku, u pojašnjenju Ministarstva zdravstva navedeno je kako se zbog usklađivanja dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, biljka stevia, više se ne može koristiti u dodacima prehrani jer ista još uvijek nema odobrenje na razini EU-a. Na taj su način i "Ipomea" vrste (u koju spada batat) svrstane na negativnu listu jer je većina njih toksična, posebice u koncentriranim oblicima.

Dosadašnja uporaba batata ni na koji način nije sporna. Isto tako, uzgoj stevije i dalje je dopušten u svrhu proizvodnje sladila steviolglikozida koji se posebnim postupkom dobiva iz ove biljke i od kraja 2011. godine uporaba takvog sladila (aditiva) dopuštena je na razini EU, a od sredine 2012. i u Hrvatskoj.

Inače, valja reći da se stevia danas sve više koristi u proizvodnji prehrambenih artikala (od žvakaća i bombona preko džemova i sokova) jer dio znanstvene javnosti naveliko govori o njezinoj dobrobiti pri zaslađivanju, u odnosnu na umjetne zaslađivače. Ni ti proizvodi, izgleda, ne bi trebali doći u pitanje jer se u njima koristi stevijino sladilo koje je, dakle, i dalje dozvoljeno. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter