U Istri skoro 7.000 biometrijskih putovnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

PU istarska dosad je izdala 6.939 biometrijskih putovnica, koje se u Hrvatskoj izraduju od sredine sijecnja (s iznimkom Zagreba gdje se izdaju od lanjskog lipnja). Policija podsjeca da gradani nisu dužni izraditi novu biometrijsku putovnicu, sve do isteka stare.

Podaci sadržani u hrvatskoj e-putovnici su biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Ona ima u sebi cip s biometrijskim podacima nositelja. Uvedena je zbog uskladivanja s medunarodnim standardima sigurnosti: pruža vecu zaštitu od prijevare i krivotvorenja te smanjuje rizik krade identiteta.

Policijske uprave i postaje dužne su riješiti zahtjev za izdavanje biometrijske putovnice u roku od 30 dana od podnošenja. Cijena je 320 kuna, a gradani trebaju platiti dodatnih 70 kuna za upravne pristojbe, odnosno državne biljege koji se mogu kupiti i u poštanskom uredu u PU istarskoj.

Treba li vam putovnica hitno, ubrzani cete postupak platiti 20 kuna više tako da ce vas sve zajedno na kraju koštati 410 kuna. Hrvatski državljani su prema Zakonu o putnim ispravama dužni nositi putnu ispravu kada putuju u inozemstvo, osim ako nije drugacije odredeno. Primjerice, u susjedne zemlje Sloveniju, Italiju, Madarsku, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu hrvatski državljani mogu uci uz predocenje osobne iskaznice dok je, primjerice, za ulazak u Srbiju i Makedoniju, kao i za putovanje po zemljama Europske unije, odnosno šengenskim prostorom, potrebno uz sebe imati putovnicu.

Ulazak državljana RH u šengenski prostor mora biti evidentiran, dakle, moraju dobiti ulazni štambilj. Eventualni propust pri evidentiranju ulaska u šengenski prostor može rezultirati novcanim kažnjavanjem ili zabranom ulaska.

Prije odlaska na put s važecom starom ili pak novom biometrijskom putovnicom gradani se na web-stranicama Ministarstva vanjskih poslova mogu informirati o uvjetima za ulazak i boravak u bilo kojoj zemlji svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter