U Istri sjedište tri najveće turističke kompanije

Ovo ekstremno natjecanje inače se organizira u velikim svjetskim destincijama
Ovo ekstremno natjecanje inače se organizira u velikim svjetskim destincijama

Kada je u kolovozu 2014. godine Lukšić Grupa postala vlasnik umaškog Istraturista, kupivši od Zagrebačke banke 93 posto dionica umaške turističke tvrtke za oko 915 milijuna kuna, bila je to najveća novčana transakcija u povijesti hrvatskog turizma. Skori završetak tada započetog procesa pripajanja Istraturista porečkoj Plavoj laguni, drugoj turističkoj kompaniji u vlasništvu ove bogate čileansko-hrvatske obitelji, bit će nova velika tranzicija u razvoju hrvatskog turizma. Prvog siječnja 2018. ime Istraturista se briše, a sve što čini umašku turističku tvrtku nastavlja živjeti i razvijati se pod krovom grupe Plava laguna, novog i većeg dioničkog društva koje će raspolagati s više od 43 tisuće kreveta.

Okrupnjavanje biznisa

Nakon Valamar Riviere, nacionalnog lidera također sa sjedištem u Poreču, nova Plava laguna bit će druga najjača turistička kompanija u Hrvatskoj. Uz rovinjsku Maistru, u Istri stoluju prve tri najmoćnije turističke kompanije u zemlji.

Prema poslovnom izvješću grupe Plava laguna, što uključuje Istraturist i Plavu lagunu, u devet mjeseci ove godine ostvarili su 4,7 milijuna noćenja, što je 320 tisuća ili sedam posto više nego lani u istom razdoblju. Poslovni prihodi Grupe iznose nešto iznad milijardu kuna i viši su za 8,3 posto, dok su poslovni rashodi porasli 5,2 posto, na 652,2 milijuna kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije iznosila je 516,2 milijuna kuna, što je 9,5 posto godišnjeg rasta.

Od 1998. godine prodaju i operativni dio posla za Istraturist obavljala je Meliá Hotels International, jedna od najvećih hotelskih kompanija u svijetu. Sad se priprema rebrendiranje tvrtke, o čemu će Uprava Plave lagune javnost obavijestiti koncem idućeg tjedna. Dodajmo da je Grupa Lukšić, u čijem su portfelju i Jadranski luksuzni hoteli u Dubrovniku i Hoteli Croatia u Cavtatu, za iduću sezonu najavila gradnju novog hotelskog kompleksa u Poreču - Laguna Park resorta, vrijednog 35 milijuna eura.

Vlasničke promjene, razumljivo, pratile su i promjene na čelu kompanija. Dolaskom Grupacije Lukšić u umaški Istraturist, dotadašnjeg direktora Željka Kukurina na toj funkciji zamijenio je Ronald Korotaj, dotad direktor korporativnih funkcija i pravnih poslova Plave lagune, aktualni predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i od početka iduće godine član Uprave "nove" Plave lagune. Kukurin je, pak, prešao u porečku Valamar Rivieru gdje za godinu dana postaje predsjednik Uprave društva, također u proširenom sastavu, okupivši nekoliko Valamarovih poduzeća. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter