U Istri se traga za 19 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je na dan 17. listopada policija tragala za cak 2.434 osobe, a vecina, 72 posto, osobe su koje su nestale tijekom Domovinskog rata. S druge strane, samo u ovoj, 2011. godini, policiji je bio prijavljen nestanak 1.142 osobe, od kojih je vecina pronadena.

Zanimljivo je da na podrucju Istre policija trenutno traga za 19 osoba, a prije samo tri tjedna tragala je za cak 30 ljudi, od kojih je do pocetka prošlog tjedna, dakle, pronadeno njih jedanaestero. Rijec je uglavnom o maloljetnicima, koji su "nestali" na kraci period, a svi su pronadeni živi i zdravi.

Trauma za obitelj

Nestanak bliskih osoba vrlo je traumatican dogadaj. Mnoge obitelji u Hrvatskoj, nažalost, niti dvadesetak godina od nestanka njihove djece, supružnika ili roditelja ne znaju kakva je sudbina zadesila njihove bližnje.

Potraga za 17-godišnjom Antonijom Bilic iz Drniša, koja je nestala 7. lipnja ove godine, zasigurno je medijski najpopraceniji slucaj zadnjih godina u Hrvatskoj, no koliko god je potraga bila opsežna, djevojka nažalost nije pronadena. Za njezino ubojstvo osumnjicen je Dragan Paravinja koji je navodno priznao zlocin istražiteljima u BiH, ali tijelu djevojke nema traga.

Sa znatno manje snaga u Istri se prošle godine dva i pol mjeseca tragalo za 33-godišnjom Radmilom Dimitrijevic, djevojkom iz Medulina koja je nestala lani 20. srpnja. Pretraženo je cak 1.690 hektara oko Vodnjana, Gajane, Peroja i Dragonere, no na koncu je na njezino beživotno tijelo na predjelu Altura kod Batvaca slucajno naišao radnik koji se zaputio u obilazak maslinika.

Postupak identifikacije potrajao je više od mjesec i pol dana te je koncem studenog konacno i potvrdeno da se radi upravo o Radmili.

U policiji isticu da od svih prijavljenih slucajeva nestalih osoba ima mnogo više onih koje su pronadene žive nego mrtve, jer najcešce se prijavljuju nestanci djece, maloljetnika i opcenito mladih osoba sklonih avanturama, a vrlo cesto i psihicki bolesnih osoba.

Upravo s ciljem što bržeg pronalaska nestalih osoba, informiranja javnosti i potrebe što hitnijeg prikupljanja informacija o njihovom kretanju Ministarstvo unutarnjih poslova je 28. rujna prezentiralo web stranicu www.nestali.hr, odnosno Nacionalnu evidenciju nestalih (NENO) na kojoj bi ubrzo trebali biti profili svih nestalih osoba u našoj zemlji.

Osim informacija o nestalima, na toj stranici gradani mogu naci niz savjeta o mjerama koje treba poduzeti kada neka osoba nestane, kao i o razlozima nestanka odraslih, maloljetnih pa i psihicki bolesnih osoba.

Nestanak treba prijaviti cim prije

Za prijavu nestanka, isticu u policiji, ne treba cekati protek od 24 sata, vec nestanak treba prijaviti cim prije buduci da upravo vrijeme odlaganja može biti presudno za uspješnost traganja. Nestanak se prijavljuje policiji na podrucju na kojem je osoba nestala, a moguce je nestanak dojaviti telefonom pozivom na broj 192 ili 112.

No nakon telefonske dojave prijavitelj nestanka mora naknadno doci u policijsku postaju i potpisati Zapisnik o prijavi nestanka osobe. Ukoliko iz obiteljskog doma nestane dijete ili maloljetnik, bilo da se radi o samovoljnom udaljenju ili situaciji da je žrtva neke kažnjive radnje, njegov nestanak mora se odmah, bez odgadanja, prijaviti najbližoj policijskoj postaji. Policija ce zaprimiti prijavu o nestanku i odmah poduzeti potrebne mjere traganja.

Što uciniti prije prijave nestanka?

Provjeriti je li osoba ostavila kod kuce osobne i putne isprave, je li ponijela sa sobom vecu kolicinu odjece i obuce, je li otišla vozilom koje inace koristi… Potrebno je utvrditi i nedostaje li veca kolicina novca ili pak predmeti koji mogu poslužiti samoozljedivanju ili nanošenju ozljeda, postoje li tragovi koji ukazuju na borbu, nasilje, provalu ili neko drugo kazneno djelo. Ujedno, valjalo bi provjeriti je li nestala osoba ostavila oproštajno pismo ili neke druge poruke, primjerice na nekoj od društvenih mreža, te je li ranije najavljivala odlazak ili pak bila sklona bježanju iz obiteljskog doma.

Tko može prijaviti nestanak osobe?

Nestanak osobe može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je odredena osoba nestala. Kad su u pitanju djeca i maloljetnici, prijavu o nestanku podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik. Buduci da je za prijavitelja nestanak drage osobe emotivno težak i stresan trenutak, u svakoj policijskoj postaji  rade službenici koji su posebno obuceni za rad na takvim slucajevima.

Žrtve trgovaca ljudima

Medu nestalim osobama cija je sudbina obitelji i istražiteljima i dalje nepoznata ima i onih koje su žrtve trgovaca ljudima. Na njihovoj meti mogu biti osobe oba spola i svih dobnih skupina. Ipak, najranjivija su skupina mlade ženske osobe koje zbog lošeg ekonomskog stanja u pojedinim državama (najcešce zemljama jugoistocne Europe), želje za osiguranjem egzistencije, bez životne perspektive i nade olako pristaju na naizgled odlicne poslovne ponude. Pod krinkom legalnog zapošljavanja putem oglasa o dobro placenim poslovima u inozemstvu cesto se krije dobro organiziran lanac trgovanja ljudima. (Marica KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter