U Istri se svakog dana dogodi slučaj obiteljskog nasilja

Viviana Benussi, Dragutin Cestar, Elena Puh-Belci i nataša Vitasović (M. MIJOŠEK)
Viviana Benussi, Dragutin Cestar, Elena Puh-Belci i nataša Vitasović (M. MIJOŠEK)

Policijska uprava istarska nastavila je provoditi aktivnosti u sklopu kampanje "Živim život bez nasilja" pa je tako danas u pulskom kinu Valli održana promocija istoimenog igrano-dokumentarnog filma s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja. Uoči promocije filma na konferenciji za medije, u povodu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, sudjelovali su načelnik PU istarske Dragutin Cestar, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, ujedno predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, te dožupanica Viviana Benussi, ujedno predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar predstavio je projekt i aktivnosti koje na nacionalnoj razini provode posljednjih pet godina ministarstva unutarnjih poslova te znanosti, obrazovanja i sporta, a koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici. Osim što uključuje brojna događanja, projekt se sastoji od niza edukativnih aktivnosti u školama kojima se mladima nastoji ukazati da nasilje nije prihvatljivo ponašanje, te se cijela javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

- Forma projekta sadrži tri komponente: interaktivne radionice kroz koje učenici uče o nasilju, umjetničko-edukativni program kroz predstave za učenike te interaktivne parlaonice gdje se učenici osvrću na nasilje i ovaj problem. Kao rezultat preventivnih aktivnosti nastao je edukativni film "Živim život bez nasilja" koji je posvećen 17-godišnjem Miroslavu Tunjiću iz Županje kojeg su 2010. godine pretukla dva mladića, a od zadobivenih je ozljeda preminuo. Film je posvećen i svim djevojčicama i dječacima koji su bili žrtve nasilja. Njime se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti koje jačaju toleranciju, protive se diskriminaciji i nasilju, rekao je Cestar i otkrio šokantnu statistiku o obiteljskom nasilju u Istri

- Prošle su godine na području Istarske županije evidentirana 402 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a najčešće je riječ o fizičkom, a potom i psihičkom nasilju. U prvih deset mjeseci ove godine evidentirana su 372 takva prekršaja, dakle, omjer je praktički identičan. Nasilnici su najčešće muškarci u dobi od 30 do 50 godina, a žrtve nasilja su najčešće žene, otkrio je Cestar i komentirao šokantnu činjenicu da se dogodi jedan slučaj obiteljskog nasilja u Istri svaki dan.

Dogradonačelnica Elena Puh Belci naglasila je, pak, da je na svakom koraku vidljiva prisutnost nasilja te da stoga treba biti odgovoran i djelovati preventivno kako bi se spriječili svi oblici nasilja. Predstavila je pritom aktivnosti Dječjeg Gradskog vijeća, koje je za svoj projekt "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" dobilo nagradu za najbolji projekt Dječjih gradskih vijeća Hrvatske.

Svoj doprinos stvaranju nenasilnog društva dali su i učenici Osnovne škole Kaštanjer, koji su dio UNICEF-ovog projekta "Stop nasilju u školama", a koji su svojim nastupom obogatili program u kinu Valli. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter