U Istri se i dalje plaća nadstandard u hitnoj medicini

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U novoj Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi ministar zdravlja, predviđeno je stotinu novih timova, ali nijedan novi za Istarsku županiju. Mjesta koja prije nisu imala timove 1, a koja ih sada dobivaju su Mursko Središće, Klanjec, Sveti Ivan Zelina, Ivanić Grad, Grubišno Polje, Orahovica, Drenovci, Glina, Ilok, Hrvatska Kostajnica, Ozalj, Slunj, Otočac, Korenica, Benkovac, Drniš, Primošten, Trilj i Orebić.

Nemili događaji

Rečeno je da proširenja pokrivaju mjesta udaljena od bolnica i područja od posebne državne skrbi izložena iseljavanju i depopulaciji, ali tu izgleda ne spada nijedan dio Istre. Naime, nije prošao nijedan prijedlog istarskog Zavoda za hitnu medicinu da neki timovi iz tzv. nadstandarda koji sada plaćaju jedinice lokalne samouprave postanu standard u novoj Mreži koju financira HZZO.

- Od svega traženog u novoj Mreži hitne medicine nismo, nažalost, dobili ništa. Iako su naši prijedlozi temeljeni na relevantnim činjenicama: velik broj pregleda pacijenata i intervencija u ispostavama Zavoda nesrazmjeran je broju ugovorenih kadrova; velika je udaljenost ispostave Umag do najbliže bolnice; zbog nepostojanja interventne kardiologije u Puli, pacijente sa STEMI-ijem (infarkt miokarda) s područja cijele Istarske županije prevozimo u riječki KBC na definitivno zbrinjavanje; znatno je povećan broj korisnika zdravstvene zaštite za vrijeme turističke sezone - turisti i sezonski radnici, a time je povećan i rizik od neželjenih događaja, kaže dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Podsjeća da je upravo jedan takav događaj, smrt pacijentice ispred vrata hitne dok su timovi bili u intervenciji na terenu, snažno utjecao na osvješćivanje građana i zahtjeve za zaštitom prava pacijenata na koje je odgovorila županijska i lokalna samouprava te se od 2013. godine iz lokalnih proračuna sufinanciraju dodatni kadrovi i rad službe za hitnu medicinu.

- Tijekom zadnje tri godine broj i raspored timova je modificiran i u najvećoj mogućoj mjeri prilagođen potrebama, odnosno smanjivanju svih vrsta rizika. Našim prijedlogom dopune Mreže hitne medicine zapravo se samo potvrđuje stvarno stanje organizacije i broj timova na području Istarske županije, kaže dr. Jerković.

A stvarno stanje je sljedeće: u Labinu, Pazinu, Poreču, Rovinju i Umagu HZZO plaća 24-satno dežurstvo tijekom čitave godine po jednom timu 1 (doktor, medicinska sestra/tehničar, vozač), s tim da je u Umagu plaćen i jedan tim 2 (medicinska sestra/tehničar, vozač), a u Puli dva tima 1. U prijavno-dojavnoj službi, odnosno dispečerskom centru u Puli država plaća dvije medicinske sestre odnosno tehničara da dežuraju 24 sata. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter