U Istri se baštine i čuvaju europske vrijednosti

Župan je u povodu Dana Europe primio predstavnike manjina (M. MIJOŠEK)
Župan je u povodu Dana Europe primio predstavnike manjina (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego primio je u ponedjeljak u sjedištu Istarske županije predstavnike nacionalnih zajednica koje su sudjelovale na 3. festivalu multikulturalnosti koji je održan u nedjelju na pulskom Forumu, a ujedno prijem je organiziran u sklopu obilježavanja Dana Europe. Zadovoljan kako je protekao festival multikulturalnosti, Flego je istaknuo da je dobio niz pohvala sa raznih strana, rekavši da su zajedništvo i bogatstvo različitosti, naše najveće bogatstvo.

Flego je istaknuo da je na Dan Europe ujedno i treća godišnjica od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, naglasivši da bez obzira na to što je Hrvatska članica Unije tri godine, u Istri se već dugi niz godina baštine i čuvaju europske vrijednosti.

- Sve naše zajednice pokazale su na Forumu zajedništvo, a bolju poruku od toga nismo mogli uputiti, kazao je župan dodajući da je Istra kada je riječ o vrednovanju i poštivanju manjinskih prava, regija primjer. Naglasio je da je najvažniji osjećaj povjerenja i suradnje.

- Čuvajmo to što imamo i gradimo osjećaj samosvijesti, povjerenja i odgovornosti za svoje postupke. Budimo i u tome koplje iznad drugih, kazao je Flego i dodao "glave skupa naša su najveća forza".

Ispričao je u neformalnom razgovoru s predstavnicima manjina da u svojih 44 godine života nikada niti u jednom trenutku nije razmišljao tko je otkud, kojim naglaskom ili jezikom govori.

- Nikada me nije zanimalo govori li netko ća, kaj ili što. Tako su mene moji odgojili i to je Europa koja stanuje u Istri i koju moramo čuvati, rekao je Flego. Prisutnima se obratila i dožupanica Giuseppina Rajko, kazavši da jezik među manjinama nije prepreka i da svi zajedno imaju otvorenu i dobru komunikaciju, najavivši za jesen i zajedničku izložbu na kojoj će radove izlagati predstavnici manjina.

Tijekom sastanka, otvorilo se pitanje da se idući festivali multikulturalnosti održavaju u različitim istarskim gradovima, što je župan i pozdravio, rekavši da će se prihvatiti svaki prijedlog oko kojeg se predstavnici manjina dogovore. Među ostalim, čuli su se prijedlozi da se festival uz popratnu izložbu dogodine organizira u Areni na što je Flego predložio da se i na razini rada manjinskih zajednica obrati pažnja na mogućnost financiranja različitih projekata iz europskih fondova.

Naglasio je da upravo u lipnju kreće novi natječaj Europa za građane iz kojeg je moguće povući značajna bespovratna sredstva. Predstavnik bošnjačke zajednice Jusuf Šehanović apelirao je da se ponovno aktivira županijski Savjet za manjine ali i dogovore koordinacije ili sastanci na kojem bi svi predstavnici manjinskih zajednica mogli artikulirati svoje zahtjeve i eventualne probleme s kojima se susreću. Na kraju je župan u ime Istarske županije sudionicima festivala multikulturalnosti uručio zahvalnice. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter